5 redenen waarom een EHBO-cursus belangrijk is

5 redenen waarom een EHBO-cursus belangrijk is

Het lichaam van een mens is vatbaar voor verwondingen, ziektes en trauma's. We weten nooit wanneer wijzelf of onze kennissen, collega’s of geliefden, gewond kunnen raken. Het is dus altijd goed om wat basiskennis te hebben, zodat je bij kritieke situaties kunt voorkomen dat het van kwaad tot erger wordt totdat de medische hulp arriveert.Het kunnen verlenen van eerste hulp aan slachtoffers van ongelukken en voorvallen tijdens kantooruren en schooluren is heel belangrijk. Eigenlijk zou iedereen de basis moeten kennen van het toedienen van eerste hulp. Deze kennis kan door trainingen op verschillende locaties verkregen worden.

Hieronder staan ​​de 5 belangrijkste redenen waarom een EHBO-training zo belangrijk is:

Het verhoogt de veiligheid

De basis van een EHBO-cursus is preventie. Het is altijd beter om bij voorbaat veilig te zijn dan om achteraf spijt te hebben. Kennis van eerste hulp bevordert het gevoel van veiligheid en welzijn onder mensen, waardoor ze zich prettiger voelen in de omgeving waarin ze verblijven. Bewustwording en het verlangen om geen ongelukken te krijgen, houdt mensen veiliger. Daardoor vermindert het aantal ongevallen.

Het helpt levens te redden

Als iemand die is getraind om EHBO-hulp te geven toevallig een slachtoffer ziet in zijn of haar nabijheid, kan er onmiddellijk actie worden ondernomen. Er kunnen levens worden gered. Het is gelukkig gebruikelijk dat de meeste mensen zich haasten om een ​​gewonde te helpen. Een getraind persoon is echter betrouwbaarder en zelfverzekerder. Bovendien heeft hij of zij in traumasituaties controle over zichzelf en zijn/haar acties.

Het kan helpen pijn te verlichten

Sommige verwondingen vereisen een zeer eenvoudige oplossing zoals het aanbrengen van een ijszak of een eenvoudig verband. Een ritje naar de eerste hulp is niet nodig. In ernstiger gevallen echter is het betrouwbaarder om iemand te bellen die getraind is in EHBO. Zij kunnen helpen de pijn te verminderen door eenvoudige handelingen te verrichten die de pijn op zijn minst tijdelijk verlicht.

Het verhoogt het gevoel van veiligheid

Als u weet dat u uw eigen leven of dat van de mensen die u kent, kunt redden wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld tijdens een noodsituatie, kunt u meer ontspannen en veiliger zijn. Dat gevoel van veiligheid bevordert een gezonde omgeving waarin u en de mensen om u heen zich veiliger en meer zelfverzekerd zullen voelen. De aanwezigheid van dergelijke EHBO-getrainde mensen biedt de anderen in de situatie geruststelling.

Het voorkomt dat een situatie erger wordt

Getrainde personen weten hoe ze kunnen voorkomen dat de situatie van kwaad tot erger wordt. Ze kunnen zorgen voor een tijdelijk ingrijpen dat ervoor zorgt dat het slachtoffer niet achteruitgaat, totdat de professionele hulp gearriveerd is.

Kortom: kennis van eerste hulp bevordert een gezonde, vertrouwde en veiligere omgeving. En dat wekt geruststelling bij mensen, hun families, collega's en medewerkers. Elementaire EHBO-kennis is erg nuttig bij het omgaan met trauma situaties. Niet alleen de medische hulp die men kan bieden, maar het vertrouwen dat EHBO’ers uitstralen, is zeer nuttig tijdens een noodsituatie. Een eerste hulp cursus is daarom nuttig voor jezelf en de maatschappij.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 ysranobir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.