Wat doet drugs met je lichaam

Wat doet drugs met je lichaam

Langdurig gebruik van alcohol of drugs kan het menselijk lichaam ernstig beschadigen. Welke organen en weefsels het meest lijden, lees je hieronder. We zullen de directe gevolgen bespreken, maar langdurig drinken of drugsgebruik schaadt meestal gezonde voeding, rust en hygiëne, wat veel indirecte gevolgen zal hebben. Heroïne veroorzaakt bijvoorbeeld nauwelijks directe schade aan weefsels en organen, maar nog meer schade aan indirecte schade.Hersenen

De ernstige schade aan de hersenen die wordt veroorzaakt door drinken, in combinatie met het ernstige tekort aan vitamine B1, is de ziekte van Korsakov. Naarmate de drinkleeftijd van mensen jonger wordt, neemt de gemiddelde leeftijd van patiënten met de ziekte van Korsakov af. Vaak heeft elke drug wel een negatieve invloed op de hersenen.

Neus

Het ruiken van amfetamine (speed) kan het neusslijmvlies irriteren en beschadigen. Het snuiven van cocaïne kan ontstekingen en bloedneuzen veroorzaken. Jarenlang aan cocaïne snuiven kan neusslijm elimineren. Dit is iets wat heel erg belangrijk is voor het beschermen van je lichaam tegen ziektes en virussen.

Gebit

Ecstasy en amfetamine (speed) kunnen ervoor zorgen dat gebruikers tandenknarsen en tandslijtage veroorzaken. Xtc en speed verminderen de productie van speeksel, wat een natuurlijke reiniger is voor tanden. Alcohol kan het glazuur aantasten. Glazuur is belangrijk voor het goed houden van je tanden. Je tanden gaan daarom ook eerder kapot bij overmatig alcohol gebruik.

Mond en keel

Alcohol (ethanol) is kankerverwekkend. Het drinken van meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt het risico op kanker in de mond, keelholte, keel en slokdarm. Ook is het slikken van pillen vaak geen goed idee om veel te doen. Hierdoor raken je mond en keel ook kapot

Hart en bloedvaten

Amfetamine (speed), ecstasy en coke kunnen de hartslag en bloeddruk verhogen en zijn gevaarlijk voor mensen met hart- en vaatziekten. Snelheid verhoogt het risico op aritmie. Alcohol kan ook hart- en vaatziekten veroorzaken. Dit komt omdat de bloeddruk door het gebruik verhoogd.

Longen

Tabak is niet alleen destructief voor de longen. Langdurig gebruik van marihuana kan ook schade aan de luchtwegen veroorzaken. Het gebruik van basiscokes (de vorm van cocaïne die in pijpen wordt gerookt) kan de longblaasjes ernstig beschadigen. Veel cocaïnegebruikers zullen chronische longziekten krijgen, zoals COPD.

Maag

Overmatig drinken kan de maagwand beschadigen en maagontsteking of maagzweren veroorzaken.

Lever

Na een paar dagen zwaar drinken zullen leververvetting en zwelling optreden, gepaard gaande met pijn, misselijkheid, braken en soms zelfs geelzucht. Langdurig overmatig gebruik kan alcoholische hepatitis en cirrose veroorzaken. Mensen die zwaar drinken, hebben meer kans op leverkanker. Ecstasy, speed en coke kunnen de lever (en nieren) beschadigen.

Darmen

Alcoholisten hebben meer kans op het ontwikkelen van darmkanker. Heroïnegebruikers hebben vaak last van obstipatie.

Botten

Langdurig overmatig drinken heeft een negatief effect op de botvorming, vooral bij tieners. Dit verhoogt het risico op osteoporose op latere leeftijd.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Jzuidema, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.