Koorts meten met een thermometer

Koorts meten met een thermometer

Wanneer u griep-, of koortsklachten ontwikkeld dan is het verstandig om uw temperatuur te meten. Het meten van koorts kan met een thermometer. Een thermometer is niet zomaar een thermometer, hier bestaan veel verschillen in. Ook de plek om koorts te meten is niet vanzelfsprekend. Wat is de beste plek om koorts te meten, en met welke koortsthermometer?Het meten van koorts kan op een aantal plekken op het lichaam. De ene plek is nauwkeuriger dan de ander, en vaak speelt gebruiksgemak ook een grote rol. Zo is een koortsmeting via de anus een stuk minder comfortabel dan via uw oor. Wat zijn de voordelen en nadelen van deze koortsmetingen?

Staafthermometer

De bekenste thermometer is de staafthermometer. De staafthermometer staat bekend om zijn grote nauwkeurigheid, echter staan ze ook bekend om hun lange meettijd. Vroeger waren er, vaak glazen, kwik thermometers, ook wel bekend als anaologe thermometers. Aangezien de analoge thermometers van glas waren gemaakt, en kwik bevatte, worden deze tegenwoordig niet meer gemaakt en gebruikt voor lichaamsmetingen. Tegenwoordig zijn er digitale staafthermometers. Omdat de koortsthermometers digitaal zijn geworden, komen hier een hoop voordelen bij. Een digitale staafkoortsthermometer heeft vele malen minder tijd nodig om een koortsmeting uit te voeren, en zijn even betrouwbaar als anologe koortsthermometers.

Een staafthermometer kan op diverse plekken op het lichaam worden gebruikt, en de bekenste plek is via de anus. Een koortsmeting via de anus met een staafthermometer is nog altijd de meest betrouwbare koortsmeting, en geeft de minste afwijking. En andere goede plek om koorts te meten met een digitale staafthermometer is via de mond. Een koortsmeting in de mond duurt iets langer en iets iets minder betroubaar. Toch is een meting via de mond comfortabel in gebruik, en wordt ook bij baby's en jonge kinderen nog veel toegepast. Wanneer u een staafthermometer gebruikt via de mond, is het belangrijk om de punt van de staafthermometer onder uw tong te leggen, en zo diep mogelijk in uw mond te stoppen. 

Een van de andere plekken om een staafthermometer te gebruiken is onder de oksel. Deze meting is echter zeer onbetrouwbaar en wordt nooit aangeraden. Wel is het mogelijk om snel te controleren of er sprake is van een verhoogde lichaamstemperatuur.

Oorthermometer

Naast een rectale thermometer zijn er ook speciale thermometers voor in uw oor, namelijk een oorthermometer. Oorthermometers zijn comfortabel in gebruik, geven een snelle koortsmeting en zijn bijna net zo betrouwbaar als een staafthermometer. Oorthermometers worden veel gebruikt door artsen, in ziekenhuizen en in de zorg. Ook voor thuisgebruik is een oorthermometer een handige thermometer om in huis te hebben.

Het gebruik van een oorthermometer heeft ook nadelen. Een oorthermometer kan worden gebruikt bij meerdere mensen, en kruisbesmetting is hierbij niet uitgesloten. Door gebruik te maken van verwisselbare lensfilters kan deze besmetting worden voorkomen.

Voorhoofdthermometer

De meest populaire thermometer momenteel is de voorhoofdthermometer. Met een voorhoofdthermometer kunt u snel, hygiënisch en eenvoudig een koortsmeting uitvoeren. Voorhoofdthermometers worden tijdens de Coronacrisis veel gebruikt bij toegangscontroleposten zoals in ziekenhuizen of bij kappers en schoonheidssalons. Deze voorhoofdthermometers zijn zo hygiënisch in gebruik omdat ze geen fysiek lichamelijk contact maken. Hiermee hoeft een voorhoofdthermometer na gebruik niet te worden schoongemaakt. Een meting met een digitale voorhoofdthermometer is snel, vaak al binnen 1 seconden.

Het is begrijpelijk dat een voorhoofdthermometer zo populair is, aangezien een meting snel kan worden uitgevoerd en volledig geruisloos. Ook bij slapende baby's of kinderen kan een voorhoofdmeting plaats vinden, zonder dat ze wakker gemaakt hoeven te worden. 

Helaas zitten er ook nadelen aan voorhoofdthermometers. Doordat er vanaf een kleine afstand koorts wordt gemeten (1-5cm) kan dit ten koste gaan van de nauwkeurigheid. Een voorhoofdthermometer wordt dan ook vaak enkel en alleen gebruikt om een indicatie te krijgen van iemands lichaamstemperatuur. De afwijking van een voorhoofdthermometer kan soms wel 1 tot 1,5 graden Celsius zijn.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Pucshop, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.