Vitamine B12: hoeksteen van een gezond leven
Is dat nou wel zo? Er zijn zoveel verschillende vitaminen en mineralen. Wanneer er gebrek is aan één daarvan, wordt dat met een ander toch wel aangevuld? |
Je kunt nu al weten dat dat niet het geval is. Want was dat wel zo, dan zouden we er niet een heel artikel aan wijden. Want natuurlijk heeft iedere vitamine zo zijn eigen functie, maar gaan we hier dieper in op één daarvan. Je raadt het al: vitamine B12.
Wat is vitamine B12 dan precies?
Eentje die onmisbaar is en steeds populairder wordt. Net als de veganistische levensstijl. Je zou bijna gaan denken dat dit verband met elkaar houdt. En weet je, misschien is dat ook wel het geval! Vitamine B12 is in water oplosbaar en kan alleen uit dierlijke producten worden gewonnen. Wie geen eieren, vlees, vis en melkproducten zoals melk, kaas, yoghurt en vla tot zich neemt, krijgt het dus niet automatisch binnen. Daarom wordt het aan vegetariërs en veganisten aanbevolen als voedingssupplement. Vitamine B12 is er namelijk eentje die je niet mag missen. Waarom niet? Dat lees je hieronder!
Het belang van vitamine B12
Vitamine B12 ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen, die weer verantwoordelijk zijn voor het transporteren van zuurstof en voedingsstoffen door het hele lichaam. Ook verwijderen ze kooldioxide en andere giftige stoffen. Je immuunsysteem sterker door de inname van vitamine B12 en je krijgt er ook nog eens meer energie van. Daarnaast levert het een bijdrage aan de werking van het zenuwstelsel en heeft het bovendien een positieve invloed op de groei van het menselijk lichaam.
Welk effect heeft een vitamine B12 tekort?
Meerdere! Bloedarmoede, om mee te beginnen. Dat uit zich in oorsuizen, moeheid, hartkloppingen en duizelingen. Soms ontstaan zelfs tintelingen en problemen met concentratie en geheugen. En je zou het niet zeggen, maar zelfs aan stemmingswisselingen ligt een vitamine B12 mogelijk ten grondslag! Kortom, gevarieerd eten is heel belangrijk, evenals de inname van vitamine B12. Zeker wanneer je geen dierlijk voedsel tot je neemt.