Wat is Saturatie?

Wat is Saturatie?

Misschien heeft u het wel eens gezien, in het ziekenhuis, bij de huisarts, tijdens een training bij een fysiotherapeut of bij een kennis thuis. Ook zult u de zogenaamde saturatiewaarde vast en zeker ook wel eens gehoord hebben tijdens deze coronacrisis. Een klein metertje aan de vinger, de saturatiemeter. Maar wat is saturatie en wat doet een saturatie meter?Saturatie

Op het moment dat we inademen gaat er, via de longen, zuurstof naar het bloed. Saturatie is de waarde die aangeeft hoeveel zuurstof er in het bloed aanwezig is.

In onze longen vindt de uitwisseling plaats tussen de zuurstof die wij inademen, en de zuurstof die wordt opgenomen in het bloed. Na het inademen bindt het zuurstof zich aan de hemoglobine in de rode bloedcellen. Dit is het eiwit in het bloed dat zorgt voor het vervoer van zuurstof. Via de rode bloedcellen krijgen organen zoals de hersenen, lever, nieren of spieren hun energie.

Saturatie wordt vaak uitgedrukt in een percentage (%) en de "normale" waarden bij volwassenen is dit tussen de 95% en 99%.

Bij mensen met problemen aan de longen kan dit percentage dalen naar minder dan 90%. Dit komt omdat er dan minder zuurstof via de longen naar het bloed gaat. Bij een lage saturatie kunt u last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, versnelde hartslag en kortademigheid. Indien de saturatie langere periode laag blijft kunt u, als gevolg van zuurstofgebrek, moe, benauwd of in de war raken. In een extreem geval kan er zelfs schade in de organen zoals hart en de hersenen ontstaan.

Ook tijdens inspanning komt het bij mensen met problemen aan de longen vaak voor dat de saturatie daalt. Het lichaam moet bij inspanning beter zijn best doen om alle weefsels in het lichaam van zuurstof te voorzien, daarom is het extra belangrijk om tijdens een training, of tijdens oefeningen de saturatiemeter goed in de gaten te houden.

 

De Saturatiemeter

Een saturatiemeter is een compact apparaat om snel en eenvoudig het zuurstofpercentage (de saturatie) in het bloed te meten, vaak wordt hierop ook de hartslag weergegeven. Een fotocel in het apparaat meet de hoeveelheid licht die door uw vinger gaat. Met deze informatie kan het saturatieapparaat berekenen hoeveel de zuurstofsaturatie in het bloed op dat moment is.

Voor wie is dan de saturatiemeter geschikt? Bijvoorbeeld voor mensen met corona, voor mensen met COPD, astma of een andere longaandoening. Sommige sporters en professionele bergwandelaars, of rokers die stoppen met roken gebruiken ook een saturatiemeter om hun zuurstofpercentage in de gaten te houden.

Tijdens een training bij de fysiotherapeut kan het zijn dat de therapeut regelmatig uw saturatie meet. Tijdens inspanning kan de saturatie bij longpatiënten dalen (desaturatie), indien deze onder de 90% komt te zitten zal de training moeten worden stopgezet.

D.m.v. de juiste ademhalingstechnieken kunt u de saturatie weer op peil krijgen. Als dit gelukt is zal de training weer kunnen worden voortgezet. Ook zal de fysiotherapeut u erop wijzen om tijdens de oefeningen te letten op de juiste ademhaling, hiermee voorkomt u dat de saturatie tijdens de training daalt. Hierbij zal de fysiotherapeut u altijd begeleiden.

Op het moment dat uw algehele conditie verbetert, zult u merken dat de saturatie steeds later gaat dalen, u kunt dan trainingen en oefeningen langer volhouden.

De fysiotherapeut zal een op maat gemaakt trainingsschema maken, om op een zo veilige en prettige mogelijke manier, aan de conditie te gaan werken.

 

Maar het kan ook zo zijn dat het niet meer lukt om d.m.v. ademhalingstechnieken de saturatie omhoog te krijgen, of dat de algehele conditie zodanig verslechterd is, dat de saturatie onder de 90% blijft. Dan is er extra zuurstof nodig, ook wel medische zuurstof genoemd, om blijvende schade aan de longen en andere organen te voorkomen. Een longarts moet dit verder bepalen.

Hoewel "gezonde" mensen een saturatie van ongeveer 100% hebben, en een saturatie lager dan 95% als afwijkend wordt gezien, zijn er mensen die in normale toestand een saturatie onder de 90% hebben. Deze mensen hebben bijvoorbeeld een longziekte zoals COPD, een longziekte die vaak wordt veroorzaakt door roken.

Over het algemeen mag echter worden uitgegaan van een noodgeval als een saturatie onder de 90% wordt gemeten bij een "gezond" persoon.

Een bijdrage leveren aan het zuurstofgehalte in uw bloed kan door voldoende te bewegen, regelmatig de buitenlucht op te nemen, te ontspannen en ijzerrijke producten te eten. Rookt u? Stop of minder om het zuurstofgehalte in het bloed weer te verbeteren. 

Wanneer u besmet bent geraakt met een virus wat uw longen aantast, bijvoorbeeld COVID 19, oftewel corona, dan is het meten van de saturatiewaarde een belangrijke indicatie. Besmette personen, die niet lijden aan COPD, valt de saturatiewaarde vaak onder de 90%, waardoor er dus sprake is van een noodgeval.

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Pucshop, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.