Hoe werkt een online DNA test?

Hoe werkt een online DNA test?

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die een DNA test online bestellen. Met een dergelijke test kun je informatie achterhalen die met erfelijkheid te maken heeft. DNA staat voor Desoxyribonucleïnezuur en is een materiaal dat we allemaal in ons lichaam bij ons dragen. 

Iedereen erft 50% van dit DNA van iedere ouder. DNA is als het ware een unieke code voor de ontwikkeling van ons lichaam. Het bepaalt bijvoorbeeld welke kleur ogen of haar je krijgt, maar is ook een indicator voor bepaalde afwijkingen of ziektes. Door dit DNA uit te lezen, kun je dus bepaalde informatie achterhalen.Online DNA testen

Sinds enige jaren bieden steeds meer commerciële partijen online diensten aan waarmee je informatie kunt ontvangen op basis van jouw DNA of zelfs het DNA van jouw huisdier. Uitgebreidere informatie is de vinden op DNA Test Online. Voorbeelden van online testen zijn:

Online DNA test voor het achterhalen van afkomst en etniciteit

Deze DNA test achterhaalt waar jouw voorouders vandaan komen. Zo wordt in percentages weergegeven waar jouw etniciteit en oorsprong ligt. Dit geeft ook de mogelijkheid om levende verwante te vinden die de test hebben uitgevoerd bij hetzelfde platform. Ook kunnen dit soort tests achterhalen welke migratieroute jouw verre voorouders hebben afgelegd en of je bijvoorbeeld verwant bent aan een beroemd persoon.

Online testen voor verwantschapsonderzoek 

Met een DNA test kun je achterhalen hoeveel overeenkomstig DNA je met een persoon hebt. Voor familie is dit veel, voor onbekenden aan de andere kant van de wereld is dit waarschijnlijk weinig. Je kunt dus familiaire banden inzichtelijk krijgen, iets dat handig is als er twijfel bestaat. De volgende testen zijn o.a. mogelijk: vaderschaps- of moederschapstest. Broer-zus test, tweelingtest en diverse familietesten.

Online DNA test voor informatie over gezondheid en dieet

De dieet en gezondheid DNA testen geven een schat aan informatie rondom voeding, beweging en aanleg voor bepaalde dingen. Zo hebben bepaalde mensen meer aanleg om aan te komen door het eten van bepaalde voedingsstoffen. Anderen hebben weer meer aanleg om goed te zijn in duursport dan in krachtsport. Zo zijn er tientallen verschillende dingen te achterhalen doordat het DNA van mensen in databanken met elkaar vergeleken is.

Een online DNA test om de oorsprong van jouw huisdier te achterhalen.

Veel mensen die een ‘vuilnisbakkie’ hebben vinden het leuk om te weten te komen uit welke rassen hun hond bestaat. Dit kan met een Honden DNA test. Ook dat bestaat gewoon.

De stappen van een test

Een online DNA test bestaat uit de volgende stappen:
1    Aanvragen van een testkit
2    Monster afnemen 
3    Testkit retourneren naar het lab
4    Analyse in het lab 
5    Uitslag per post of per email

Het grote voordeel van een online DNA test, is dat je het meeste van achter de computer kunt regelen. Een pakketje met een testkit wordt na de bestelling thuis bezorgd. In de testkit vind je een uitleg hoe je DNA kunt afnemen (door te spugen in een buisje of met een wattenstaafje aan de binnenkant te strijken), en hoe je dit terug kunt sturen. Vervolgens kun je wachten tot de resultaten online staan. 

Tot slot

Wees voorzichtig met het verbinden van medische conclusies uit bijvoorbeeld online gezondheidstesten. Als deze door commerciële partijen zijn uitgevoerd zijn deze altijd gebaseerd op statistiek en dus op kans. Als een uitslag een hele kleine kans geeft, wil dat nog niet zeggen dat je iets niet onder de leden kan hebben. In ziekenhuizen zijn ze gespecialiseerd in DNA onderzoek rondom erfelijke afwijking en eventuele ziektes. Online DNA testen zijn dus enkel zeer indicatief.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Jelle, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.