Tandenknarsen hoe kom je er vanaf?

Tandenknarsen hoe kom je er vanaf?

Tandenknarsen komt vaker voor dan je misschien denkt. Het komt bij ongeveer een tiende van de mensen voor, meestal 's nachts tijdens het slapen. Wat kan je ertegen doen?Tandenknarsen, niet iedereen merkt het, maar het kan behoorlijk schadelijk zijn voor je gebit. Onze tandarts in Hoofddorp heeft de middelen om je hierbij te helpen. De vraag is nu: “Hoe kom je er vanaf?” Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst weten wat het precies is.

Tandenknarsen valt onder bruxisme. Dit is de officiële term waaronder ook kaakklemmen valt. In beide gevallen betreft het een schadelijke vorm van het gebruik van het gebit. De tanden schuren hard over elkaar door de kaak heen en weer te verschuiven. In het andere geval worden de kaken extreem hard op elkaar geklemd.

Wat veroorzaakt het?

Er zijn diverse mogelijke oorzaken, bij iedereen is het verschillend en vaak een combinatie van factoren. Dit maakt het lastig om het aan de bron aan te pakken. Het heeft echter vaak te maken met stress of drugs. Hieronder vallen dus ook alcohol, roken en pillen. Ook zijn er verbanden gevonden met bepaalde medicijnen. Een tandarts in Hoofddorp kan je helpen bij het achterhalen van de oorzaak.

Vaak komt het pas ter sprake wanneer de tandarts geen verklaring heeft voor de gedane slijtage aan de tanden of wanneer de partner ‘s nachts merkt dat het tandenknarsen zich voordoet. Dit komt omdat het overdag niet per se hoeft te gebeuren terwijl het ‘s nachts de hele nacht door kan gaan. Na het ontwaken merk je hier nauwelijks iets van, behalve als het regelmatig voorkomt waardoor je last krijgt van je mondspieren, gevoelige tanden of platte tanden.

Samen met de tandarts het oplossen

Om de daadwerkelijke oplossing van het probleem op te lossen is er meer nodig dan alleen een bezoek aan de tandarts. Onze praktijk in Hoofddorp kan jou helpen met bijvoorbeeld het inbrengen van een beschermende laag die je tussen de tanden klemt. Dit wordt ook wel een splint of opbeetplaat genoemd.

Dit zal de schade die je oploopt aan je tanden drastisch verlagen, maar de oorzaak is hiermee nog niet aangepakt. Daarvoor zal je iemand moeten inschakelen die je helpt af te komen van het drugsgebruik, of iemand die je helpt door de stress te verminderen.

Kom voor een afspraak gerust langs bij onze tandarts in Hoofddorp.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Onno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.