Botox vergroot het geluk; stoppen met fronsen prikkelt hersenen tot een beter gevoel

Botox vergroot het geluk; stoppen met fronsen prikkelt hersenen tot een beter gevoel

 

Weet je niet hoe je je frons moet omdraaien?

Kenners zeggen dat Botox je kan helpen om vrolijker te worden, niet alleen door rimpels te verwijderen, maar ook door je hersenen te misleiden om je ook gelukkiger te laten voelen.Een nieuw onderzoek door Amerikaanse wetenschappers heeft aangetoond dat de anti-rimpelbehandeling met Botox, die fijne lijntjes glad maakt door de spieren in het gezicht te verlammen, ook daadwerkelijk een effect heeft op de hersenen.

40 vrijwilligers in een studie, gedaan door onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin, werden zowel voor als na Botox-injecties geëvalueerd. Hun reactietijd werd vastgelegd bij het voorlezen van een reeks uitspraken, de inhoud varieerde van 'boos' tot 'verdrietig' tot 'blij'.

Uit de studie bleek dat de proefpersonen na de injecties langer nodig hadden om de wat meer "negatieve" passages te lezen dan daarvoor. Deze vertraging werd als klein maar kritisch beschouwd, omdat het impliceert dat de hersenen de negatieve emotie trager verwerkten na de injecties met Botox.

Normaal gesproken zouden de hersenen signalen naar de periferie van het zenuwstelsel sturen om te fronsen en de omvang van de frons zou teruggestuurd worden naar de hersenen, verklaarden de onderzoekers. Maar hier bleek dat de lus was verstoord. De intensiteit van de emotie en het vermogen om het te begrijpen wanneer uitgedrukt in taal, was verhinderd.

Met andere woorden, wanneer je gezicht stopt met fronsen, krijgen je hersenen het bericht dat je hebt besloten dat er minder is om je wenkbrauwen te fronsen.

Er is een al lang bestaand idee in de psychologie, namelijk de “gezichtsfeedback-hypothese”, vertellen de onderzoekers die van mening zijn dat de nieuwe studie deze bevestigd: "Als je niet fronst, lijkt de wereld minder boos en minder verdrietig."

Betekent dit ook dat beroemdheden zoals Kim Kardashian, die openlijk hebben toegegeven dat ze Botox krijgen, niet alleen een gladder gezicht hebben dan hun Botox-vrije collega’s, maar ook gelukkiger zijn?

Niet noodzakelijk. Een studie die eerder dit jaar ook werd gepubliceerd, toonde aan dat wanneer injecties met Botox worden gebruikt om sommige gezichtsspieren te verlammen, andere nabijgelegen spieren overuren moeten maken om dit te compenseren, waardoor er soms nog meer lijnen in het gezicht worden gecreëerd.

Een ander gevolg van de behandeling kan zijn dat de meeste patiënten na de behandeling een blijer, opener gezicht hebben. Hierdoor krijgen de betreffende mensen doorgaans ook weer positievere reacties vanuit de buitenwereld. Ook dit (gelukkiger makende) effect moet vooral niet onderschat worden.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 ysranobir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.