Een beter humeur en meer zelfvertrouwen dankzij plastische chirurgie

Een beter humeur en meer zelfvertrouwen dankzij plastische chirurgie

Er zijn een aantal problemen die mensen ertoe kunnen bewegen om onder het mes te gaan. Soms gaat het om het herstellen van een aandoening of simpelweg om het uiterlijk van iemand te verbeteren. Feit is dat plastische chirurgie door de jaren heen om verschillende redenen in populariteit is toegenomen. Er zijn zelfs studies waaruit zou blijken dat mensen zouden kiezen voor plastische chirurgie met als doel een beetje gemoedsrust.Een onderzoek gepubliceerd in Clinical Psychological Science meldt dat patiënten door een plastische chirurgie meer vreugde in het leven kunnen ervaren, een groter gevoel van tevredenheid en meer zelfrespect. De auteurs van het onderzoek keken naar bijna 550 eerste-keer-patiënten en meer dan 260 mensen die altijd al plastische chirurgie wilden, maar uiteindelijk besloten om niet door te gaan met de procedure. Deze groepen werden vergeleken met meer dan 1.000 mensen die nooit geïnteresseerd waren in cosmetische chirurgie. Binnen de verschillende groepen waren er geen verschillen in termen van geestelijke gezondheid en algemene tevredenheid met het leven.

De vragenlijst

De auteurs van het onderzoek gebruikten psychologische tests op de patiënten voorafgaand aan hun operatie. Dit deden ze ook drie, zes en 12 maanden na de procedure. Om de verwachtingen voorafgaand aan de operatie te meten, bevatten enkele van de vragen in de psychologische test frasen als: "Al mijn problemen zullen worden opgelost", "Ik zal een volledig nieuw persoon worden" en "Ik wil meer zelfvertrouwen". De auteurs van de studie ontdekten dat slechts 12 procent van de respondenten dacht dat de eerste twee antwoorden na de operatie zouden uitkomen.

Patiënten blijken gelukkig na de operatie

De psychologische testresultaten van de chirurgiepatiënten werden vergeleken met degenen die geen plastische chirurgie hadden ondergaan. Daaruit bleek dat mensen die onder het mes waren gegaan een beter zelfbeeld hadden en minder angst ervaarden. Ze voelden zich over het algemeen gezonder. Bovendien gaven degenen die voor de operatie hadden gekozen dat ze gelukkiger waren met hun lichaam als geheel, en niet alleen over het gebied waarop ze de ingreep hadden laten doen.

Plastische chirurgie is een groeiende trend

Er is sprake van een behoorlijke toename van het aantal mensen dat de afgelopen jaren ervoor heeft gekozen om onder het mes te gaan. Volgens statistieken van de American Society for Aesthetic Plastic Surgery zijn er vorig jaar alleen al in de VS meer dan 16 miljoen cosmetische ingrepen uitgevoerd.

De meest populaire ingrepen vorig jaar waren onder meer borstvergroting, liposuctie, abdominoplastiek, ooglidcorrectie en neuscorrectie. De meerderheid van degenen die een cosmetische ingreep ondergingen was vrouw, goed voor bijna 90% van alle ingrepen.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 ysranobir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.