De werking van fluconazol

De werking van fluconazol

Fluconazol is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om candidiasis, een schimmelinfectie, te voorkomen en te behandelen. Het wordt ook gebruikt voor de behandeling van meningitis (infectie van de hersenen of het ruggenmerg, of beide). Welke delen kunnen door schimmel worden aangetast?

Schimmelinfecties kunnen elk deel van het lichaam aantasten, waaronder: 
- keel 
- mondholte 
- genitale gebied 
- blaas 
- longen 
- bloed 
 

Symptomen van een schimmelinfectie

De symptomen van cutane (huid)schimmelinfecties kunnen zijn jeuk, brandend gevoel, pijn en uitslag. De symptomen van systemische schimmelinfecties zijn over het algemeen heel verschillend, afhankelijk van het daadwerkelijke veroorzakende agens en ook afhankelijk van het aangetaste weefsel (orgaan). Maar enkele van de veel voorkomende symptomen zijn de volgende: 
- koorts 
- weinig energie 
- huiduitslag 
- orale laesies 
 

Celmembranen van schimmels

De celmembranen van schimmels zijn van groot belang voor hun overleving. Ze voorkomen dat ongewenste stoffen de cellen binnendringen en dat de inhoud van de cellen naar buiten lekt. 
Fluconazol interfereert met de celmembranen van schimmels die een infectie veroorzaken. Het voorkomt dat de schimmels ergosterol produceren. Ergosterol is een essentieel bestanddeel van de celmembranen van schimmels. Wanneer de productie van ergosterol wordt verstoord, leidt dit ertoe dat er gaten komen in het celmembraan. Daardoor gaat de schimmel dood. Dit geneesmiddel wordt dan ook gebruikt voor de behandeling van een aantal verschillende soorten schimmelinfecties, met name van Candida of Cryptococcus. 
 

Candidiasis

Candidiasis is een schimmelinfectie veroorzaakt door schimmels die behoren tot het geslacht Candida. Er zijn meer dan 20 soorten Candida-schimmels die bij mensen een infectie kunnen veroorzaken, waarvan Candida albicans de meest voorkomende is. Candida-schimmels bevinden zich normaal in het darmkanaal en kunnen op slijmvliezen en op de huid worden aangetroffen zonder infectie te veroorzaken; overgroei van deze organismen kan echter symptomen veroorzaken. Symptomen van candidiasis variëren afhankelijk van het gebied van het lichaam dat is geïnfecteerd. Candidiasis die zich in de mond of in de keel ontwikkelt, wordt spruw genoemd. Candidiasis in de vagina wordt gewoonlijk een schimmelinfectie genoemd. Invasieve candidiasis treedt op wanneer Candida-soorten de bloedbaan binnenkomen en zich door het lichaam verspreiden. 
 

Menigitis

Meningitis beïnvloedt de hersenvliezen of membranen, die de hersenen en het ruggenmerg omgeven en het centrale zenuwstelsel beschermen. De meest ernstige vorm is bacteriële meningitis. Deze kan tot de dood of blijvende invaliditeit leiden en wordt beschouwd als een medisch noodgeval. Er zijn ook virale, parasitaire, schimmel- en niet-infectieuze meningitis, maar het bacteriële type is de meest ernstige. Bacteriële meningitis kan door diverse soorten bacteriën worden veroorzaakt. Daartoe behoren Streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae) en Groep B Streptococcus. Dankzij vaccins is de incidentie van bacteriële meningitis vandaag de dag enorm verminderd. 
 

Effectieve werking

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een enkele dosis (150 mg) effectief is bij maximaal 80% van de vrouwen met een vaginale gistinfectie. Dat betekent dat in 80% van de gevallen Candida-soorten volledig uit de vagina werden verwijderd. Onderzoekers kwamen er ook achter dat vrouwen die een probiotisch supplement innamen met Lactobacillus rhamosus en Lactobacillus reuteri gedurende 4 weken na een enkele dosis significant minder Candida-cellen in hun vaginale afscheiding vertoonden. 
 

Triazol-antischimmelmiddelen

Fluconazol maakt deel uit van de klasse geneesmiddelen, die bekend staat als triazol-antischimmelmiddelen. Met een klasse medicijnen wordt bedoeld een groep medicijnen, die vrijwel dezelfde werking heeft. Dit geneesmiddel wordt als tablet of suspensie ingenomen. De tablet is te verkrijgen als een generiek geneesmiddel, maar ook als het geneesmiddel Diflucan. In veel gevallen kosten generieke geneesmiddelen minder dan de merknaamversie, maar soms zijn ze niet in alle sterktes of vormen beschikbaar als merkgeneesmiddel. 
 

Diflucan als profylaxe

Diflucan wordt aanbevolen als een profylaxe bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. De volgende groepen mensen vallen in de categorie individuen die kampen met een aangetast immuunsysteem: 
- Kankerpatiënt 
- AIDS-patiënt 
- Mensen met transplantaties 
- Mensen met bepaalde auto-immuunziekten 
 

Interactie met andere geneesmiddelen

Diflucan kan interactie met veel andere geneesmiddelen veroorzaken.
Hieronder zijn enkele van de meest voorkomende medicijnen, waarmee Diflucan een significante medicijninteractie vertoont: 

- Vitamine A 
- Prednisone 
- Halofantrine 
- Theophylline 
- NSAID's (ibuprofen) 
- Bloedverdunner (warfarine) 
- Antidepressivum (amitriptyline) 
- Narcotische geneesmiddelen (fentanyl, methadon) 
- Tuberculose medicatie (rifampicine, rifabutine) 
- Kankergeneesmiddel (cyclofosfamide, vincristine) 
- Geneesmiddelen voor orale diabetes (glyburide, glipizide)

Waar fluconazol te verkijgen is

Fluconazol is tegenwoordig overal online verkrijgbaar.
Er moet wel gelet worden op namaak medicatie.
Via deze pagina kan er via de reguliere weg de originele fluconazol gekocht worden.


© 2015 medicatie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.