Wanneer angsten leiden tot een paniekaanval

Wanneer angsten leiden tot een paniekaanval

In dit artikel geven we een uitgebreide analyse van de verschillen tussen paniekaanvallen en paniekstoornissen, alsook hoe deze met therapie en medicatie kunnen behandeld worden. Geïsoleerde paniekaanvallen vereisen vaak geen behandeling. Een paniekaanval daarentegen wordt behandeld met medicijnen en/of psychotherapie (bijv. cognitieve gedragstherapie).Paniekaanval vs. paniekstoornis

Een paniekaanval komt plotseling en intens op en gaat gepaard met ongemak, angst en somatische en/of cognitieve symptomen. Bij een paniekstoornis komen deze aanvallen herhaaldelijk terug en zorgen zij meestal voor een anticiperende bezorgdheid bij de patiënt over hoe men deze aanvallen in de toekomst vermijden kan. Zij zullen anticiperen op hun aandoening door plaatsen en situaties te vermijden waar ze eerder in paniek zijn geraakt. De symptomen van een paniekaanval pieken meestal de eerste 10 minuten en verdwijnen daarna binnen enkele ogenblikken. Hoewel de patiënt deze aanvallen als uiterst onaangenaam ervaart, zijn ze medisch niet gevaarlijk. Het kan zelfs zo erg zijn dat patiënten met een paniekstoornis denken dat ze een ernstige hart-, long- of hersenstoornis ondergaan waardoor medische hulp wordt ingeschakeld voor een uitgebreide diagnose.

Paniekaanvallen kunnen optreden bij alle angststoornissen, maar meestal zijn ze gerelateerd aan de hoofdstoornis (bv. een persoon met een slangenfobie kan een paniekaanval krijgen bij het zien van een slang). Meestal weet de patiënt wanneer hij een aanval kan verwachten. Ook zijn er onverwachte paniekaanvallen. Deze vinden dan weer spontaan plaats zonder duidelijke triggers.

 

Hoe paniekaanvallen behandelen?

Als paniekaanvallen zich herhalen, is een vroegtijdige behandeling essentieel om de progressie naar een aanhoudende paniekstoornis te vermijden. Deze behandeling omvat meestal cognitieve en gedragsmatige psychotherapie en angstmedicatie. Ook leerontspanningstechnieken kunnen nuttig zijn.

In de minder ernstige gevallen kan psychotherapie alleen al een paniekstoornis behandelen. Cognitieve en gedragspsychotherapieën zijn momenteel de meest gebruikte therapieën voor paniekstoornissen. De therapeut helpt de persoon om zijn manier van denken te herkennen en daarop te anticiperen. Men leert aan om minder gevoelig te worden voor angstaanjagende lichamelijke gewaarwordingen en gevoelens van angst. Men zal geleidelijk leren om deze situaties het hoofd te bieden en zo de controle over zichzelf te herwinnen. Ook worden technieken van diepe ademhaling en spierontspanning bijgebracht.

Dit type therapie duurt meestal acht tot twaalf weken (minstens twee sessies per week) om een positief effect te bereiken. Sommige gevallen vereisen een langere behandeling.

Analytisch geïnspireerde psychotherapieën worden niet gebruikt voor de snelle verlichting van angststoornissen, maar zijn nuttig als de patiënt de oorzaak van het probleem moet achterhalen.

 

Medicatie bij een paniekstoornis

Om een angstaanval te verlichten, schrijft de arts kalmerende benzodiazepines voor die snel handelen. Vaak zullen patiënten het meest bekende kalmeringsmiddel Xanax kopen. Deze komen voor in de vorm van tabletten die onder de tong smelten. In ernstige gevallen kan een neurolepticum worden gebruikt. Bij ernstige gevallen kan men een injectie met Diazepam bestellen voor een sneller effect. De substantiële behandeling van paniekaandoeningen is bedoeld om het begin van aanvallen te voorkomen en is voornamelijk gebaseerd op antidepressiva, met name bepaalde geneesmiddelen in de serotonine reuptake inhibitor (SRI) familie.

Omdat antidepressiva pas na anderhalve tot drie maanden effectief zijn, kan de arts ze associëren met anxiolytische benzodiazepines bij het begin van de behandeling. De dosering van deze geneesmiddelen wordt geleidelijk verminderd totdat de antidepressivumwerking wordt gestopt. De medicamenteuze behandeling van paniekstoornissen duurt meestal enkele maanden om het risico op een terugval te vermijden, soms enkele jaren in geval van ernstige paniekstoornissen.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 LenaPaulussen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.