Welke behandelingen zijn er voor welke tandvleesaandoeningen?

Welke behandelingen zijn er voor welke tandvleesaandoeningen?

 

Een tandarts of mondhygiënist(e) is altijd de aangewezen persoon om een ​​tandvleesaandoening te onderzoeken en te behandelen. Diepe tandvlees pockets kunnen wijzen op een tandvleesontsteking. Een behandeling van het tandvlees kan beginnen bij de mondhygiënist(e) met een grondige tandreiniging.



Gingivitis

In het geval van een lichte tandvleesontsteking (Gingivitis) kan een professionele tandreiniging nodig zijn om de ophoping van tandsteen en tandplak rond de tanden te verwijderen. Met deze procedure krijgt het tandvlees de kans te genezen. Maar ook specifieke instructies voor mondhygiëne en een aanbevolen schema voor routinematige zorg zijn belangrijk voor het behoud van de gezondheid van het tandvlees.

Parodontitis

Voor verder gevorderde tandvleesaandoeningen (Parodontitis) die na de eerste behandeling niet verbeteren, wordt een tandvleesspecialist (Parodontoloog) aanbevolen voor de behandeling.

Voor Parodontitis is de behandeling ook een stuk intensiever. De eerste stap omvat meestal een diepgaande professionele tandreiniging, genaamd "scaling en rootplaning". Deze verwijdert de tandsteenafzettingen en plak die diep in de pockets zit. Er kunnen ook medicijnen worden gebruikt om bacteriën die het tandvlees infecteren onder controle te houden. De medicijnen kunnen komen in de vorm van een antibacteriële orale spoeling, orale antibiotica en een antibiotica gel die direct in de tandvleespockets wordt geplaatst. Tenslotte bestaat er een tandvleesoperatie om de gebieden te behandelen die niet reageren op de scaling en rootplaning en/of de medicijnen. Het doel van een tandvleesoperatie is om ziek weefsel te verwijderen, het resterende tandvlees en bot te behouden en een omgeving te creëren die gemakkelijker schoon te houden is.

Terugtrekkend tandvlees

Gewoonlijk wordt de terugtrekking van het tandvlees met rust gelaten, tenzij er een extreme terugtrekking is die de gezondheid van de tanden in gevaar brengt. Er kan ook sprake zijn van een cosmetisch probleem. Een procedure die "tandvleestransplantatie" wordt genoemd, kan in zo’n geval worden uitgevoerd. Daarbij wordt weefsel uit een ander gebied in de mond genomen en chirurgisch op het teruggetrokken gebied aangebracht.

Abces aan het tandvlees

Ook bij een abces aan het tandvlees wordt scaling en rootplaning uitgevoerd om bacteriën, ziek weefsel en eventueel aanwezige pus op te ruimen. Het gebied wordt gespoeld met antibacteriële spoelingen en er kunnen antibiotica direct in de pockets worden geplaatst. Orale antibiotica kunnen ook worden voorgeschreven om de infectie onder controle te houden. Zodra het abces verdwenen is, kan het gebied worden beoordeeld op verdere behandeling, zoals een operatie om een ​​opnieuw terugkerend tandvleesprobleem te voorkomen.

Verdere verzorging

Er zijn huismiddelen die na tandheelkundige professionele zorg kunnen helpen om pijnlijk tandvlees te verzachten. Een orale spoeling kan worden gemaakt van 1/4 theelepel bakpoeder, 1/8 theelepel zout en 1 kopje warm water. Regelmatig tanden poetsen en het masseren van tandvlees aan de tandvleesrand met een fluoridetandpasta kan tandplak en vuil helpen verwijderen en verdere genezing bevorderen. Bovendien is flossen tussen de tanden en kiezen essentieel om de gezondheid van het tandvlees te behouden.

Op zoek naar een goed advies? Neem contact op met Tandarts Amsterdam


© 2015 ysranobir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.