Wat zijn de oorzaken van halitose?

Wat zijn de oorzaken van halitose?

Halitose is beter bekend als het hebben van een slechte adem. Het is eigenlijk iets wat bedacht werd begin de 20ste eeuw door een bedrijf om meer producten te verkopen. Halitose is een medische term voor een aanhoudend probleem van een slechte adem wat niet simpelweg op te lossen is door goed te poetsen of te flossen.Wat zijn de symptomen van halitose?

Wanneer iemand halitose heeft, betekent dit dat deze persoon een aanhoudende slechte adem heeft. Men spreekt niet van halitose als iemand een slechte adem krijgt door het drinken van koffie, maar alleen als het een medische aandoening is. Hierbij kun je denken aan het hebben van een structureel droge mond of een witte aanslag op de tong.

Wat zijn de oorzaken van halitose?

Oorzaken van halitose zijn vaak 80% te herleiden naar de mond en zijn vaak eenvoudig op te lossen door een bezoek aan een tandarts, mondhygiëniste of een huisarts. Ook kan vaak een verandering in een dieet het probleem op te lossen. De meeste mensen hebben last van een slechte adem die het niet goed schoonhouden van de mond. Door het niet regelmatig poetsen van het gebit, ontstaan er tandplak en een tandontsteking waardoor een stinkende adem kan ontstaan. Flossen is hierbij ook belangrijk.

Ook in veel gevallen is het hebben van een droge mond in veel gevallen de oorzaak van halitose. Veel mensen hebben last van een tijdelijke droge mond, maar in een aantal gevallen kan dit een aanhoudend probleem zijn. Wanneer dit het geval is kan de oorzaak een medische aandoening zijn of door het gebruik van bepaalde medicatie. Het is hierbij aan te raden om naar een huisarts te gaan.

Testen om je halitose hebt

Wanneer je erop gewezen bent of wanneer je twijfels hebt of je leidt aan halitose, dan is het mogelijk om dit te testen. Er zijn in Nederland meerdere klinieken waar je terecht kunt voor een dergelijk test. In een kliniek als er eerst naar je mond worden gekeken waarna alvorens een bacteriën onderzoek gedaan wordt. Hieruit kan worden vastgesteld of er sprake is van een bepaalde aandoening of niet en of het afkomstig is vanuit de mond of dat een ander orgaan in je lichaam verantwoordelijk is of niet. Op basis van de uitkomst kan er een geschikte behandeling worden bepaald om je probleem op te lossen.

Voorkomen van halitose

Omdat de meeste oorzaken toch te herleiden zijn naar de mond is het belangrijk om het gebit goed te onderhouden. Elke dag twee keer poetsen, flossen en eventueel mondwater, kan halitose al voorkomen. Ook twee keer per jaar een tandarts bezoeken kan helpen in het voorkomen van gaatjes en ontstekingen. Producten als kauwgom zullen het probleem alleen maar tijdelijk oplossen en pakken de oorzaak van halitose niet aan.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 jconline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.