Wat houdt een donkere urine in?

Wat houdt een donkere urine in?

Wanneer je een donkere urine hebt kun je natuurlijk verbaast op kijken. In de meeste gevallen is het hebben van een donkere urine meer ten gevolge van een verandering in je dieet. Maar het kan ook een andere oorzaak hebben als een medische aandoening. Wat houdt een donkere urine in?Wat is urine?

Urine is niks meer of minder dan een vloeistof wat je lichaam verlaat met afvalstoffen die door je lichaam zijn afgescheiden. In de meeste gevallen is de urine geel van kleur, maar in sommige gevallen kan het een afwijkende kleur hebben. Urine zegt vaak veel over je gezondheid en de staat van je lichaam. Wanneer je urine een andere kleur heeft kan het een signaal zijn dat er iets mis is. In de meeste gevallen heeft het echter wel met je dieet te maken, maar wanneer dit zich aanhoudt, kan het ook een medische oorzaak hebben.

Andere kleur door verandering dieet

Wanneer de kleur van je urine anders is dan normaal, betekent dit niet gelijk dat er iets mis is met je lichaam. Vaak heeft het met je dieet te maken. Wanneer je donkere kleurstoffen in je eten hebt gehad, zal dat vaak zorgen voor een donkere urine. Wanneer het eten of drinken inderdaad de oorzaak is van de verandering in kleur van je urine, dan zal dit vaak met een dag of twee weer overgaan.

Medische aandoeningen

Een andere kleur van je urine kan ook te maken hebben met een medische oorzaak. Zo kan een kleurverandering wijzen op een leverontsteking. Wanneer je last hebt van een leverontsteking, dan zal er een toename zijn van urobiline in je bloed. Dit is een bruine kleurstof die je darm afgeeft aan je lever. Wanneer je lever dit niet goed kan verwerken, wordt dit door je nieren afgescheiden en komt het in je urine terecht, waardoor deze donker van kleur wordt.

Een verandering van de kleur kan ook je maken hebben met vochtverlies. Dit gebeurt vaak wanneer je veel transpireert of bijvoorbeeld tijdens het sporten. Door een grotere toename in je vochtverlies, is het vochtpercentage van je urine lager, waardoor deze donkerder van kleur wordt.

Een nierontsteking kan ook een oorzaak zijn van een kleurverandering van je urine. Dit is echter wel zeldzaam. Wanneer je last hebt van nierstenen of kanker zal de kleur veranderen. Dit gaat echter wel gepaard met misselijkheid en een branderig gevoel.

Een infectie is vaak een oorzaak van een andere kleur. Je kunt hierbij denken aan een blaasontsteking. Dit komt vooral voor bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen hebben een kortere urinebuis waardoor besmetting door de eigen darmen groter is.

Wanneer een donkere urine zich blijft aanhouden is het altijd aan te raden om een huisarts te raadplegen.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 jconline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.