Gebruik van Xanax en Valium voor de verlichting van pijn in opmars

Gebruik van Xanax en Valium voor de verlichting van pijn in opmars

Een groeiend aantal mensen in Nederland doet aan Valium en Xanax kopen en dat is niet alleen voor de behandeling van de symptomen angst of depressie. Meer en meer worden deze kalmeringsmiddelen ook gebruikt voor de verlichting van chronische pijn.Waarvoor worden benzodiazepines gebruikt?

Deze geneesmiddelen maken deel uit van een familie van geneesmiddelen die bekend staan als benzodiazepinen, waaronder ook geneesmiddelen zoals Clonazepam deel van uitmaken. Ze worden voornamelijk gebruikt om de symptomen van angst te verlichten, maar ook voor aandoeningen zoals slapeloosheid, inbeslagnames, paniekaanvallen, misselijkheid, alcoholonttrekking en om de spieren te ontspannen.

Hoewel overdoseringen en verwondingen die verband houden met benzodiazepinen de laatste jaren sterk zijn toegenomen, hebben onderzoekers geen volledig beeld van de trends die zich bij het voorschrijven van benzodiazepinen voordoen.

 

Stijging in toename van recepten

Het aantal voorgeschreven recepten van benzodiazepines was in 2018 verdubbeld van 3,8 procent naar 7,4 procent. Voorschriften voor angst en depressie kwamen het meest voor. Echter deed de grootste stijging zich voor bij voorschriften voor rugpijn of andere vormen van chronische pijn. Volgens gespecialiseerde artsen zijn benzodiazepinen bijna nooit een goed alternatief voor opioïden voor de verlichting van pijn. Toen ze voor het eerst werden geïntroduceerd, waren benzodiazepinen een enorme verbetering ten opzichte van hun voorganger, barbituraten.

Er zijn echter wel reële voordelen aan deze geneesmiddelen, met name wanneer ze worden voorgeschreven voor een behandeling op korte termijn. Een nadeel is dat benzodiazepines bijwerkingen hebben die vergelijkbaar zijn met opioïden, met inbegrip van het potentieel voor verslaving en een onderdrukte ademhaling.

 

Benzodiazepines als pijnbestrijding

Het gebruik van benzodiazepinen door psychiaters bleef stabiel. Het toegenomen gebruik van deze middelen is in de eerste plaats te wijten aan recepten uitgeschreven door huisartsen en andere aanbieders. Ze zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de recepten die worden uitgeschreven. Het is mogelijk dat artsen in de eerstelijnsgezondheidszorg steeds vaker benzodiazepinen voorschrijven als een veiliger, effectiever alternatief voor opioïden, maar er is weinig bewijs om dit te ondersteunen. Patiënten moeten worden geïnformeerd over en de risico's en voordelen van het gebruik van benzodiazepinen, met name als ze andere medicijnen nemen die van invloed zijn op het centrale zenuwstelsel. Voor andere aandoeningen dan angst zoals chronische pijnen wordt een behanding van niet-opioïde pijnverlichters aangeraden.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Jeanette1977, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.