Xanax: iets voor u?

Xanax: iets voor u?

Anti-angstmedicijnen kunnen plotselinge, overweldigende vlagen van paniek en angst de kop indrukken. Echter de zorgen over het gebruik van benzodiazepinen nemen toe. Heeft u zelf een angststoornis? Dan kan Xanax kopen een goede stap zijn in de richting van een behandeling.Nederlanders lijken de laatste jaren meer angstig en bezorgd te zijn. Over het algemeen maken we ons veel zorgen over onze gezondheid, onze veiligheid, onze persoonlijke financiën en onze profielen op sociale media. Volgens de overheid lijden maar liefst 40 miljoen volwassen Nederlanders ouder dan 18 jaar aan angststoornissen. Dat is ongeveer 18% van de bevolking.

 

Nederlandse kinderen zijn ook bezorgd. Ongeveer een kwart van alle tieners in de leeftijd van 13-18 jaar kampt met angststoornissen. Onbehandeld kan angst een negatieve invloed hebben op de prestaties van een kind op school, relaties met leeftijdsgenoten, en kan er een verhoogde kans zijn op depressie, een laag zelfbeeld en drugs- en alcoholproblemen.

 

Natuurlijk zal elke expert je vertellen dat een beetje angst motiverend kan zijn. Het zorgt ervoor dat je op tijd op je werk bent, je drijft om te studeren voor een groot examen, en je helpt om roekeloos gedrag te voorkomen zoals alleen ronddwalen door een park 's nachts. Echter kunnen overdreven angsten leiden tot een angststoornis.

 

De opkomst van Xanax

Met al deze zorgen over onze zorgen, is het enigszins verrassend dat een aanzienlijk aantal nerveuze mensen deskundig advies negeren en zich in plaats daarvan wenden tot een van de bestverkochte medicijnen van Nederland: Xanax. Een recente studie suggereert dat Nederlandse artsen naar schatting 48 miljoen voorschriften voor Xanax per jaar schrijven, waardoor Xanax een van de meest voorgeschreven benzodiazepinen in het land is.

 

Wat is Xanax?

Xanax is de merknaam voor het generieke geneesmiddel Alprazolam. Het behoort tot een familie van de benzodiazepines - een type van kalmerend middelen die een kalmerend effect hebben op het centrale zenuwstelsel. Benzodiazepinen zoals Xanax worden vaak gebruikt om angst, slapeloosheid en paniek te behandelen. Ze worden ook gebruikt om zenuwen voor een operatie te verminderen.2 Geneesmiddelen die vergelijkbaar zijn met Xanax zijn onder andere Valium (diazepam), Klonopin (clonazepam) en Ativan (lorazepam). Ze werken allemaal door het zenuwstelsel te vertragen en zo mentale en fysieke ontspanning te veroorzaken. Ze werken ook snel, in slechts 15 minuten. Het kalmerende effect dat ze produceren kan zes tot twaalf uur duren.

 

Waar wordt Xanax voor gebruikt?

Xanax wordt gebruikt voor de verlichting van angst en paniek op korte termijn. Alleen een gekwalificeerde arts kan bepalen of u een angststoornis heeft, een diagnose die meestal gebaseerd is op een evaluatie van je symptomen en tests om andere medische oorzaken voor je angst uit te sluiten.

 

Er zijn verschillende soorten angststoornissen, waaronder:

 

  • Gegeneraliseerde angststoornis, gekenmerkt door chronische, onrealistische zorgen, angst en vrees.
  • Obsessief-compulsieve stoornis, die gepaard gaat met terugkerende, ongewenste gedachten en/of repetitief gedrag (obsessies en dwang).
  • Paniekstoornis, gekenmerkt door episodes van intense angst en fysieke symptomen die pijn op de borst, hartkloppingen, kortademigheid, rusteloosheid en concentratieproblemen kunnen omvatten.
  • Posttraumatische stressstoornis, vaak gekoppeld aan gebeurtenissen waarbij diepe schade is of dreigt te ontstaan - door een aanval, natuur- of door de mens veroorzaakte rampen, een ongeval of oorlog.)
  • Sociale fobie-stoornis, die in de dagelijkse sociale situaties van de dag een overmacht aan angst en atypisch zelfbewustzijn teweegbrengt.

 

Is Xanax iets voor mij?

In een maandenlange studie waarin Xanax en Valium patiënten met een milde tot matige angst werden vergeleken, vonden onderzoekers dat patiënten in beide groepen beter werden, maar Valium was iets beter dan Xanax bij het verlichten van angst in combinatie met depressie. De verschillen waren echter onbeduidend en de bijwerkingen waren ongeveer hetzelfde. Andere studies geven aan dat Xanax je minder slaperig kan maken.

 

Kalmeringsmiddelen kunnen het best op korte termijn worden gebruikt en enkel in crisissituaties - soms voor geïsoleerde fobieën zoals vliegangst of voor plotselinge of ernstige trauma's, zoals de dood van een geliefde.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Jeanette1977, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.