Zijn slaappillen veilig? Ontdek wat onderzoekers hierover zeggen.

Zijn slaappillen veilig? Ontdek wat onderzoekers hierover zeggen.

Volgens de recentste aantallen nemen ongeveer 2 miljoen Nederlanders receptgeneesmiddelen die hen met slapeloosheid en andere slaapkwesties helpen. Echter vraagt de overheid nu voor extra veiligheidsmaatregelen omtrent het gebruik van slaappillen.Men roept op om extra aandacht te besteden aan de bijwerkingen van kalmerende-hypnotische slaaphulpmiddelen zoals eszopiclone (die vaak onder de merknaam Lunesta wordt verkocht), zaleplon (Sonate) en zolpidem (Ambien). Hoewel de bijwerkingen zeldzaam zijn, zijn ze ernstig en is het belangrijk dat patiënten en gezondheidswerkers zich ervan bewust zijn.

 

De bijwerkingen van slaappillen zijn goed gedocumenteerd

De bijwerkingen van slaappillen variëren per medicijn, maar volgens de Mayo-kliniek kunnen ze duizeligheid, hoofdpijn, maag- en darmklachten, langdurige slaperigheid, allergische reacties, geheugenproblemen en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten tijdens een slaperigheid overdag, omvatten. De bekende slaappil Zolpidem is wel gelinkt aan suïcidale gedrag, mogelijk zelfs tijdens de slaap. Alcohol of andere medicijnen op recept kunnen ook slecht met slaappillen in wisselwerking staan, en zo potentieel zorgen voor meer bijwerkingen of complicaties.

 

Terwijl de meeste mensen die slaapmiddelen op recept nemen geen grote problemen ondervinden, is de overheid al jaren bezorgd over hun bijwerkingen. In 2013 werd geadviseerd om lagere doses van Zolpidem voor het slapen gaan te nemen in een poging om de bijwerkingen zoals de volgende ochtend slaperigheid wakker te worden, te verminderen.

 

Slaappillen kunnen verslavend zijn

Elk middel dat wordt gebruikt om de slaap te induceren kan resulteren in een afhankelijkheid, waardoor het mogelijk moeilijk is om in de loop der tijd dezelfde effecten te verkrijgen met dezelfde dosis. Sommige gebruikers kunnen zelfs ontwenningsverschijnselen ervaren als ze stoppen met het gebruik van slaapmiddelen. Dit risico is vooral hoog voor mensen die elke nacht slaappillen gebruiken. Daarom geniet incidenteel gebruik altijd de voorkeur boven dagelijks gebruik. Het is altijd mogelijk om ze op een verantwoorde manier in te nemen.

Hoewel het onmogelijk is om definitief te zeggen wie er na het gebruik van slaapmiddelen bijwerkingen zal ondervinden, zijn er manieren om het risico te verminderen. Mensen moeten de mogelijke bijwerkingen en interacties leren kennen voordat ze een nieuw medicijn beginnen te gebruiken en de instructies van hun arts volgen bij het gebruik van slaapmiddelen. Er wordt ook aangeraden om geen alcohol te mengen met slaapmiddelen en ze alleen te gebruiken vlak voor een volledige nachtrust om het risico op bijwerkingen en gevaarlijk gedrag te verminderen.

En in plaats van afhankelijk te zijn van slaapmiddelen, zouden mensen moeten proberen om de onderliggende stressoren of gezondheidsproblemen aan te pakken die kunnen bijdragen aan slaapstoornissen. Voor een betere slaap, adviseren de deskundigen om geen schermen meer te gebruiken een uur alvorens men naar bed gaat, elke avond op hetzelfde uur te gaan slapen, een boek te lezen of een andere ontspanningsactiviteit te doen alvorens men het bed opzoekt.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Jeanette1977, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.