Diabetes, alcohol en hypo's

Diabetes, alcohol en hypo's

 

Wat is het effect van alcohol op je lijf als je diabetes type 1 hebt? Is het wel raadzaam om alcohol te drinken als je diabetes hebt? We vertellen er graag meer over.

Om met het belangrijkste te beginnen: Ja, alcohol mag (met mate) als je diabetes type 1 het, maar er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten.

Na alcoholgebruik is er een verhoogd gevaar op een hypoglykemie. Een hypo heb je als de aanwezige energie (glucose) in je bloed veel te laag is, te weten lager dan 3,9 mmol/l. Een hypo is een gevolg van een verkeerde balans tussen glucose, insuline, activiteit, hormonen en nog veel meer. Door het drinken van alcohol kun je als je diabetes type 1 hebt, helaas sneller een hypo krijgen.De wisselwerking tussen alcohol en je bloedsuikerspiegel

Alcohol geeft eerst een stijging van je bloedsuiker doordat het meestal koolhydraten bevat. Maar na enige uren kan alcohol je bloedsuikers stevig verlagen. Normaal gesproken zorgt de lever bij een lage bloedglucosewaarde dat er extra glucose gemaakt wordt en in je bloed komt.  Maar als je alcohol hebt gedronken, is je lever zo druk met de afbraak van de alcohol dat de productie van nieuwe glucose uit vetten en eiwitten even gestaakt moet worden. De lever kan nog steeds glucose leveren uit de glycogeen-depots, maar als deze op zijn kun je een ernstige hypo krijgen.

De lever kan 0.1 gram alcohol per kilo lichaamsgewicht per uur afbreken. Dat betekent dat bij een persoon van 70 kilo het bijna 1,5 uur duurt om de alcohol uit 1 glas bier van 250 ml  (= 10 gram alcohol) te verwerken. Gedurende die tijd kan de lever geen glucose vrijmaken die je bloedsuikerspiegel omhoog zou kunnen brengen. Na een avond alcoholgebruik kan het bloedsuikerverlagend effect zeker 6-8 uur duren, maar soms zelfs wel 24 uur.  

Alcohol en diabetes: zo hou je het veilig

  • Drink alcohol met mate. Je lever krijgt het al druk genoeg 😉.
  • Drink geen alcohol op een lege maag en ook niet als de bloedglucose laag is. Na een drankje is je lever vooral bezig met het afbreken van alcohol, en heeft geen tijd om glucose aan te maken.
  • Licht je vrienden in dat je diabetes hebt en dat je een lage bloedsuikerspiegel kan krijgen door de alcohol. Soms wordt een hypo verward met dronkenschap. Zorg dat je vrienden een hypo bij jou weten te onderkennen en dat zij weten wat ze moeten doen of wie ze kunnen waarschuwen.
  • Ga niet alleen naar huis.
  • Meet regelmatig je bloedsuiker en altijd voordat je naar bed gaat.
  • Licht je omgeving (ouders/huisgenoten) in dat je thuis bent en gedronken hebt.
  • Ga niet drinken na een intensieve dag sporten of bewegen. De kans op een (nachtelijke) hypoglykemie is dan veel groter. Sla na het sporten zeker geen maaltijden. Door te eten vul je je koolhydratenvoorraad, en daarmee je bloedsuikerspiegel, weer aan.  
  • Bij warme, zomerse temperaturen zakt de bloedsuikerspiegel over het algemeen sneller. Als er veel gedronken wordt in een warme omgeving, waarbij dan ook nog vaak gedanst wordt en bewogen, is de kans op een hypo extra groot.
  • Zorg voor een goed ontbijt de volgende ochtend. Na een avondje alcohol en / of veel dansen is het belangrijk de koolhydraatreserves aan te vullen met je ontbijt. 

 

Hoeveel koolhydraten zitten er in alcoholische drankjes?

De koolhydraten in drankjes zullen eerst je bloedsuikers behoorlijk kunnen verhogen. Zeker de snelle koolhydraten in zoete drankjes: de suiker daarin zorgt voor een snelle piek in je glucosewaarden (=bloedsuiker). Maar die piek houdt een keer op. Het bloedsuiker verlagende effect van alcohol duurt langer dan de piek van de koolhydraten. Terwijl je lever druk is met het afbreken van de alcohol, kan het niet ook nog glucose vrij maken.  Daardoor kan in korte tijd (in je slaap) je bloedsuiker snel en gevaarlijk dalen. Je moet dus heel goed oppassen met zoete alcoholische drankjes.

Hieronder een tabel met het aantal milliliters per glas en het aantal milliliters alcohol per glas.

 

ml per glas, blikje of fles

Alcohol percentage

aantal ml alcohol

Aantal grammen alcohol

Bierglas

250

5%

12,5

10

Bierflesje

330

5%

16,5

13,2

Bier 1/2 liter

500

5%

25

20

Wijnglas

100

12%

12

9,6

 

Wijnfles 

750

12%

90

72

Port Glas

60

20%

12

9,6

Port fles

750

20%

150

120

Mixdrank/ Flesje

275

5,6%

15,4

12,32

Shooter

20

20%

4

3,2

Glas sterke drank

35

35%

12,25

9,8

Fles sterke drank

750

35%

262,5

210

 


© 2015 lizzmedia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.