Ouderen worden gedwongen centrum van Amsterdam te verlaten

Ouderen worden gedwongen centrum van Amsterdam te verlaten

Tegenwoordig wordt elk sociaal huurhuis dat vrij komt in het centrum van Amsterdam verhuurd aan de vrije sector of direct doorverkocht. Hierdoor wordt het voor ouderen steeds moeilijker een sociale huurwoning te vinden in de stad en moeten zij noodgedwongen de stad verlaten. Dit stellen verschillende vertegenwoordigers van ouderenorganisaties in het centrum van de hoofdstad. De politiek maakt zich ook zorgen over het groeiende probleem.



Het bestuur van het Centrum geeft de problemen toe en stelt dat zij geen instrumenten hebben om de huizen voor ouderen beschikbaar te houden bij de desbetreffende woningcorporaties.

De situatie wordt steeds problematischer omdat de overheid enerzijds wil dat ouderen langer zelfstandig wonen en anderzijds verkopen of verhuren woningcorporaties hun goede woningen direct.

Het tekort aan huisvesting voor ouderen heeft ervoor gezorgd dat de Belangengroep Ouderenhuisvesting Jordaan (BOJ) het werk heeft neergelegd. Het lukte simpelweg niet meer om huizen voor ouderen vrij te houden. Dit terwijl zij door middel van lobbyen honderden woningen beschikbaar kreeg de afgelopen vijfentwintig jaar.

Enorme krapte op de woningmarkt

Jaarlijks komen er in Amsterdam gemiddeld 6.000 sociale huurwoningen vrij. In stadsdeel Centrum zijn dit er 277 per jaar. Stadsdorp 7 stelt dat er geen enkele van deze woningen voor ouderen beschikbaar is. Stadsdorp 7 helpt en begeleidt ouderen in de zoektocht naar een sociale huurwoning. Zij geven aan dat zij steeds horen dat de woningcorporaties deze woningen gewoon verkopen.

Meri Barends, namens de Begane Grond Groep, stelt dat de corporaties tot dusver hun afspraak niet zijn nagekomen met het stadsdeel dat ouderen die momenteel boven wonen aanspraak hebben op een benedenwoning. Dit is hetzelfde bij ouderen die van een groter huis naar een kleine woning willen gaan.

Het AFWC (Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties) erkent het probleem en geeft ook aan dat er sprake is van een enorme krapte op de markt. Desondanks moeten er volgens hen ook vluchtingen met een verblijfsvergunningen worden opgevangen. Toch komt er volgens hen dit jaar nog een nieuw beleid om ouderen te helpen bij het vinden van een sociale huurwoning.

Niks te bieden

Marja Heimering, een wooncoach die ouderen aan een nieuwe sociale huurwoning helpt, vind het frustrerend aan haar werk dat zij de ouderen voornamelijk niks kan aanbieden. Ouderen gaven in een enquete aan dat zij niet altijd enthousiast zijn over benedenwoningen want deze zijn volgens hen inbraakgevoelig en ietwat donker. Heimering stelt dat ze met begeleiding wél enthousiast zijn. Weer een ander aantal ouderen vinden het werken in de tuin een drempel. Als er dan buren zijn die van tuinieren houden, willen de ouderen wel graag over. Zolang zij maar een beetje geholpen worden.

Seniorentips

Via seniorentips kunnen ouderen tips vinden speciaal geschreven voor hen om hen te helpen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Er worden stap voor stap relevante onderwerpen en direct toepasbare tips aangedragen die kunnen helpen bij verschillende situaties.


© 2015 astridspr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.