Haagstate

Haagstate

Haagstate is een gebouw gelegen aan de Leuvenaarstraat in het centrum van Breda. Momenteel is het gebouw onderdeel van zorgcentrum Elisabeth Centrum, dat in het gebouw 85 appartementen aanbiedt. Haagstate werd in juni 2010 opgeleverd. Het gebouw is het nieuwste hoofdstuk in een lange geschiedenis van ouderenzorg aan de Haagdijk.Geschiedenis

Reeds in 1455 werd in het Bredase Haagdijk een gasthuis voor oude mannen ingericht. Een paar eeuwen later, in 1819, besloten een drietal welgestelde katholieke inwoners van Breda (L. Ingenhousz, F.J. Hoppenbrouwers en J.P. Eeltiens) om het gasthuis aan de Haagdijk te huren en in te richten als ziekeninrichting. Dit deden zij onder leiding van Mr. Ludovicus. De zorg voor de patiënten werd in 1826 overgenomen door Franciscaner zusters uit het Belgische Leuven. Gedurende de 19e eeuw werd de ziekeninrichting steeds verder uitgebreid door het kopen van naastgelegen panden. In 1851 werd een door architect P.J.H. Cuypers ontworpen kapel gebouwd, die meerdere malen moest worden vergroot. Na de aanschaf van de naastgelegen tuin en woning van hovenier Van Boomars kon de bouw van het Sint Elisabethziekenhuis aan de Leuvenaarstraat 91 beginnen, naar een ontwerp van P.J. Van Genk. Het ziekenhuis werd in 1922 verplaatst en de gebouwen bleven in gebruik voor ouderenzorg. In de jaren '70 van de 20e eeuw werd nog een nieuw gebouw toegevoegd aan het complex. De laatste zusters verbleven in het oorspronkelijke gasthuis tot 27 juni 2000. Inmiddels is de grond in het beheer van Stichting Elisabeth, dat er tussen 2010 en 2013 een geheel nieuw zorgcomplex bouwde. Haagstate zet zo een lange geschiedenis van zorg voort aan de Leuvenaarstraat in Breda. Op 19 april 2014 bestond Stichting Elisabeth 195 jaar.

Realisatie

Gebouw Haagstate werd ontwikkeld als onderdeel van een nieuw complex voor wonen, welzijn en zorg van Sichting Elisabeth. Behalve Haagstate bestaat het complex ook uit de gebouwen Gasthuisstate en Tolbrugstate en een boulevard met winkels die de gebouwen onderling verbindt. Het ontwerp is afkomstig van architect Eric Eijsbouts van BDG Architecten. De gebouwen vervangen een ouder zorgcomplex van Stichting Elisabeth op dezelfde locatie, waar ruim 190 jaar geleden de basis werd gelegd voor de stichting. Gebouw Haagstate werd opgeleverd in juni 2010 en het gehele complex werd officieel geopend in het voorjaar van 2013.

Kenmerken

In het gebouw Haagstate bevinden zich 85 serviceappartementen. De appartementen variëren tussen de 52 tot 126 m², uitgevoerd in 11 verschillende typen woningen met 2, 3, of 4 kamers. In het midden van het gebouw bevindt zich een groot overdekt atrium met een glazen dak. Dit atrium heeft een lengte van 62 meter en een breedte van 6,7 tot 29,6 meter. Het glazen dak beschikt over zonwerend isolerend glas. In en rondom Haagstate bevinden zich naast de serviceappartementen ook een restaurant, winkelboulevard en een grote tuin.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Alias, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.