Samenwerking met een architect

Samenwerking met een architect

Een voordeel van het samenwerken met een architect is dat hij op de hoogte is van alle mogelijkheden en eventuele beperkingen. Hij is immers dagelijks bezig ruimtes optimaal in te vullen en in te delen met tal van mogelijke materialen en vormen. Waarbij hij voortdurend rekening houdt met eventueel opgelegde bouwkundige en technische eisen voor uw woningFactoren waar je zelf wellicht helemaal niet aan gedacht had, maar die wel van wezenlijk belang zijn! Niets is erger dan dat je verbouwing klaar is en dat dan blijkt dat het niet aan de gemeentelijke of overheidsvoorschriften voldoet. Je zult niet de eerste zijn die dan alles weer moet afbreken!

Het moet wel klikken

Het belangrijkste van de samenwerking met een architect is, dat je met hem op één lijn zit en dat je elkaar begrijpt. Voor de architect is het van belang dat hij weet wat jóuw wensen zijn, want daar baseert hij zijn ontwerp op. Voor jou moet het duidelijk zijn in hoeverre de architect jouw wensen kan verwezenlijken. En wel met de aanwezige financiële middelen. Want het ontwerp moet wel binnen jouw budget passen.

Als blijkt dat het oorspronkelijke idee als gevolg van technische beperkingen niet helemaal haalbaar is, dan hoeft dat niet meteen een onoverkomelijk probleem te zijn. Misschien komt de architect wel met geweldige ideeën die het ontwerp nóg meer naar je zin maken! Dat is zijn vak.

Referentieprojecten

Wil je inzicht in wat de architect zoal gedaan heeft, voordat je hem definitief aan het werk zet? Vraag dan naar referentieprojecten. Maar laat je hier niet teveel door leiden. Hou er rekening mee dat deze projecten in opdracht zijn gemaakt van anderen en dus hoeven ze totaal jouw smaak niet te zijn. Wel kan je hieruit opmaken of de stijl je bevalt en dat zegt natuurlijk al heel veel.  

Een architect op maat

Wil je een architect inschakelen, dan is aan jou de keus welke werkzaamheden je de architect laat verrichten. Je kunt ervoor kiezen de architect alleen in de beginfase van je plannen te betrekken. Hij kan bijvoorbeeld een globale schets maken en ideeën op papier zetten voor de te gebruiken materialen. Meer een adviserende functie dus.

Maar je kunt er ook voor kiezen het hele traject door de architect te laten uitvoeren. Hij buigt zich dan niet alleen over het ontwerp, maar kan je ook van dienst zijn met het regelen van de bouwvergunning, de keuze van de aannemer en het begeleiden van het bouwproject. Het voordeel is dat je te maken hebt met één aanspreekpunt, die helemaal op de hoogte is van jouw wensen en verwachtingen. En dat zorgt voor een stuk minder kopzorgen!

bron: Wonentrends.nl

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 moccie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.