Gasfornuis of elektrische kookplaat?

Gasfornuis of elektrische kookplaat?

Voor mensen die hun keuken gaan verbouwen of van plan zijn een nieuwe kookplaat te nemen, is het een lastige keuze om er voor te kiezen of je een gasfornuis gaat nemen of een elektrische kookplaat. Er zit namelijk wel een groot verschil tussen. Hulp hierbij kan best handig zijn. Voordelen en nadelen gasfornuis

Een gasfornuis wordt nog steeds vaker gekozen dan een elektrische kookplaat. Dit komt omdat er best wel een aantal voordelen aan zitten. Zo is een gasfornuis een stuk goedkoper dan een elektrische kookplaat. Een gasfornuis is ook heel erg makkelijk te bedienen. Tegenwoordig heb je namelijk geen aansteker of lucifer meer nodig om het gas aan te steken. Er zijn ook geen speciale pannen nodig om gebruik te maken van een gasfornuis. Ook is het vuur makkelijker te controleren en te doseren. Dit is heel erg prettig als je hoge tempraturen wilt bereiken of een gerecht op een bepaalde tempratuur wilt maken. 

Het is wel belangrijk er rekening mee te houden dat een gasfornuis een veel lager rendement heeft dan een elektrische kookplaat. Ook is er een aardgasleidinig nodig om gebruik te maken van een gasfornuis. Ook neemt het reinigen van de branders van een elektrisch gasfornuis veel meer tijd in beslag dan het reinigen van een elektrische kookplaat. 

Voor en nadelen elektrische kookplaat

Een elektrische kookplaat heeft een hoger rendement dan een gasfornuis. Aangezien een elektrische kookplaat vlak is en van vitokeramisch glas gemaakt is, is het makkelijk schoon te houden. Dit scheelt een hoop werk. Het glas waar een elektrische kookplaat van gemaakt is, is heel erg lastig kapot te maken. Als je dit kapot wilt krijgen, moet je heel erg veel kracht gebruiken of een heel erg zwaar voorwerp laten vallen. Wanneer je eten nog eventjes laat staan op de elektrische kookplaat, zal dit warm blijven door de elektrische kookplaat die langzaam afkoeld. 

Een elektrische kookplaat is iets duurder in de aanschaf dan een gasfornuis. Aangezien een elektrische kookplaat veel energie verbruikt, is het handig om deze aan te sluiten op een andere elektriciteitsgroep. Het kost best veel tijd voordat een elektrische kookplaat volledig is opgewarmd. Als de plaat eenmaal warm is, duurt het ook best een tijd voordat het afgekoeld is. Dit kan best gevaarlijk zijn als er kinderen in je huis rondlopen. Ook moeten potten en pannen een vlakke bodem hebben om goed warm te worden.

Iedereen heeft een eigen smaak tijdens het koken. Daarom ligt de keuze tussen een gasfornuis of een elektrische kookplaat per persoon anders. Veel professionals en thuiskoks werken liever met een gasfornuis, omdat deze beter te controleren is. Anderen werken dan weer liever met een elektrische kookplaat, omdat deze een hoger rendement heeft en makkelijker schoon te maken is. 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Jzuidema, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.