Wanneer moet je een garagedeur vervangen?

Wanneer moet je een garagedeur vervangen?

Voor wat betreft de levensduur van een garagedeur is er geen vast aantal jaren aan te houden. Allereerst verschilt de kwaliteit tussen de diverse merken, wat ervoor zorgt dat het product langer of juist korter meegaat. Ook speelt het onderhoud aan de onderdelen van de deur en aan de garagedeur zelf een grote rol bij het moment waarop de deur vervangen dient te worden.Onderhoud aan garagedeur onderdelen

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je de scharnieren waarmee de lamellen van een garagedeur kunnen bewegen regelmatig met smeerolie inspuit. Zo zorg je ervoor dat deze onderdelen soepel blijven functioneren. Wanneer je piepen en kraken hoort die van deze onderdelen afkomstig zijn, dan weet je dat het tijd is om deze onderhoudsklus uit te voeren.

Een ander punt vormen de veren waarmee de deur open en dicht wordt gedaan. Soms gebeurt het dat deze onderdelen onverhoopt breken. De val van het deurblad is in dat geval eenvoudig te voorkomen door veerbreukbeveiliging aan te brengen. Tenslotte zul je sommige onderdelen periodiek moeten smeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de assen van de looprollen.

Maar soms is het vervangen van garagedeur onderdelen niet meer voldoende en dient de garagedeur in zijn geheel te worden vervangen. Als dat het geval is, dan zal je je bij het oriënteren op een nieuwe deur ongetwijfeld verbazen over de vele mogelijkheden die je vandaag de dag hebt.

Het kiezen van een nieuwe garagedeur

Om je op weg te helpen in het maken van de juiste keuze voor een nieuwe garagedeur zullen we je een aantal tips geven om over na te denken. De 1e heeft te maken met de veiligheid van de garagedeur. Als het goed is, is dit namelijk het belangrijkste aspect bij het aanschaffen van een nieuwe deur. Helaas staan er toch nog veel mensen niet voldoende stil bij de veiligheidsaspecten van garagedeuren..met alle gevolgen van dien!

Veiligheid van de deur

Zoals we al eerder hebben aangegeven is bijvoorbeeld de installatie van veerbreukbeveiliging ideaal om het vallen van het deurblad te voorkomen indien de veren onverhoopt mochten breken. Een ander punt zijn de mogelijkheden waarmee je inbraak via de garagedeur moeilijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan extra sloten om het inbrekers lastiger te maken.

Daarnaast is het ook goed om na te gaan, als je een elektrisch bedienbare garagedeur hebt, of de motor waarmee de deur open en dicht gaat direct tot stilstand wordt gebracht zodra er zich een voorwerp tussen de deur en de grond bevindt. Je moet er immers niet aan denken dat bijvoorbeeld je kinderen tussen de deur klem komen te zitten!

Het gebruik van de garage

De 2e belangrijke tip die we je mee willen geven, is dat je nadenkt over het gebruik van de garageruimte. Wil je bijvoorbeeld meerdere keren per dag de garage in en uit? Dan is het verstandig om bijvoorbeeld voor een zijdelingse garagedeur te kiezen. Dit type deur hoeft namelijk slechts gedeeltelijk geopend te worden om de ruimte in de garage te betreden of uit te gaan. De lamellen worden namelijk niet verticaal geopend maar horizontaal en in de rails langs de muur bevestigd. Een ander voorbeeld van een type garagedeur dat uit praktische overwegingen zeker de moeite waard is, is de roldeur. Zoals de naam al doet vermoeden rolt deze deur zichzelf op. De opgerolde lamellen worden daarbij in een opbergkast gerold die zich recht boven de opening van de garage bevindt.

Het klimaat in de garage

Wanneer je de garage louter gebruikt om je auto in te stallen, dan is bijvoorbeeld een kanteldeur een prima oplossing. Dergelijke deuren zijn namelijk over het algemeen niet geïsoleerd, maar daardoor ook prijstechnisch gezien een interessante optie. En aangezien het klimaat voor het stallen van je auto weinig uitmaakt, kan dit weleens de juiste keuze zijn.

Ben je echter van plan om in je garageruimte hobby’s te beoefenen of bijvoorbeeld aan je auto te gaan sleutelen? Dan is het belangrijk dat je een geïsoleerde deur uitkiest. Zo voorkom je dat het koud en tochtig in je garageruimte wordt (mits de rest van de ruimte ook goed geïsoleerd is).

Zet voor jezelf dus op een rijtje wat voor jou relevante criteria zijn waaraan je nieuwe garagedeur moet voldoen. Het vervangen van een deur is namelijk niet zo moeilijk, maar het vervangen met een deur die bij jouw behoeften aansluit kan soms wat lastiger zijn. Kom je er niet uit? Ga dan eens het gesprek aan met een garagedeurspecialist.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Doriaan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.