2 veelgemaakte fouten bij het bouwen van een kelder

2 veelgemaakte fouten bij het bouwen van een kelder

Ben je bezig met het bouwen of verbouwen van je woning en wil je nog alles even een keer nagaan om te kijken of je echt niks vergeten bent of dat je iets fout doet? In dit artikel gaan we 2 veelgemaakte fouten bij het bouwen van een kelder. Een kelder is een speciale ruimte in je huis, het is namelijk hoogstwaarschijnlijk de enige kamer onder de grond. Mede hierdoor worden er vaak dingen over het hoofd gezien, niet alleen door de mensen die er in komen te wonen, maar zelfs door het bouwbedrijf dat de woning maakt. Dit komt doordat de bouwbedrijven vaak meer gericht zijn op het bouwen van de woning boven de grond, omdat kelders tegenwoordig niet heel vaak meer voorkomen. Ook richten ze zich volledig op de bouw en vergeten soms te checken of de toekomstige inwoner wel alles goed geregeld heeft.De juiste vergunningen

Mocht je een kelder willen aanschaffen heb je wel de juiste vergunning(en) nodig, deze vergunningen verschillen per gemeente dus raadpleeg iemand bij je gemeente. Doe je dit niet, loop je kans op flinke boetes. Houd er rekening mee dat de gemeente elk moment je huis kan controleren om te kijken of het voldoet aan de regels, je kunt dus het beste je gemeente raadplegen.

Vergeet buiten de vergunning(en) ook niet de constructieberekeningen, deze kan de gemeente opvragen om te controleren of je je aan de regels houdt. Als je deze berekeningen niet hebt, kun je wederom een boete oplopen.

Als je niet kunt aantonen dat je recht hebt op de bouw van de kelder, mag de gemeente de bouw stilleggen. Je mag dan pas verder bouwen als je aan alle regels voldoet, dit duurt alleen best lang voordat je aan kan tonen dat je veilig bouwt. Ben je nog niet overtuigt dat je alles van tevoren goed moet regelen, dan zullen de boetes dat wel doen, een boete kan namelijk oplopen tot wel 4.000 euro! Naast deze boete kun je ook nog flink wat extra kosten krijgen omdat je niet door kunt gaan met het bouwen van de kelder en dus waarschijnlijk ook niet verder kunt gaan met het bouwen van je huis. Van al deze kosten kun je niks claimen bij je verzekering, hou hier dus ook rekening mee.

Goede isolatie en circulatie

Een goede isolatie is net zo belangrijk als isolatie in de rest van het huis, veel mensen zien dit echter over het hoofd. Als er geen goede isolatie in de kelder is, krijg je vochtproblemen en de gevolgen hiervan zijn gezondheidsproblemen, aantasting van de constructie, een verhoogde energierekening en er komt ongedierte. Maar hoe zorg je nou voor een goede isolatie?

Zorg er voor dat je materialen als glasvezel en cellulose niet gebruikt, deze materialen zijn namelijk gevoelig voor vocht. Voor de isolatie van de binnenmuren is XPS het beste materiaal en als er spleten zijn of komen, dicht deze dan met kit of PUR. Wel is het belangrijk dat je een gipsplaat aanbrengt bij de XPS, dit is belangrijk omdat XPS giftige rook produceert en niet brandveilig is. Over isolatie van de vloer is vaak een grote discussie, soms is het wel handig om de vloer te isoleren en soms niet, het is daarom altijd verstandig om van te voren vrijblijvend een professional te bellen. Isolatie van het plafond is in principe niet nodig als je kelder verwarmd is en veel gebruikt wordt. Je moet in elk geval zorgen dat er geen luchtwegen van de kelder naar de woonruimte.

Naast de isolatie moet je ook goed de lucht circuleren, dit kun je doen door een raampje open te zetten (als je een raampje in je kelder hebt) of kun je een circulatiesysteem aanbrengen in je huis.

Als je niet goed isoleert en circuleert, schilfert de muurverf af, stucwerk laat los, je krijgt witte uitslag op je muren, de lucht in de kelder wordt vochtig, je krijgt vlekken op de muur, hout gaat rotten, er komen schimmels en zwammen, het gaat muf ruiken en papier/karton rot weg.

Krijg je toch vochtproblemen in je kelder, neem dan snel een kijkje bij een professional over vocht in kelder voordat het nog erger wordt.

Tip: schakel een bouwkundig ingenieursbureau in om bouwfouten te voorkomen!


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 BrianA, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.