Wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp?

Steeds meer mensen schaffen tegenwoordig een warmtepomp aan! En aangezien dit goed is voor het milieu doen echt niet alle mensen het met deze reden. Het is namelijke ook veel goedkoper!De werking van een warmtepomp


Het principe van een warmtepomp is eigenlijk heel eenvoudig en bovendien uiterst milieuvriendelijk en ook nog eens kostenbesparend en de nadelen zijn minimaal. Maar hoe werkt warmtepomp? Collectoren zorgen ervoor dat er energie onttrokken wordt uit natuurlijke omliggende bronnen zoals aarde, water en lucht. Door middel van een koelvloeistof wordt deze energie vervolgens getransporteerd naar een compressor waarin de temperatuur verhoogd wordt. Vanuit de compressor gaat de damp naar een condensor die de warmte op zijn beurt afgeeft aan verwarming en zorgt voor warm water. Deze cirkel blijft zich continu herhalen.

Voordelen van een warmtepomp


Veel mensen kiezen voor een dergelijke pomp omwille van het milieuvriendelijke karakter ervan door een lagere CO2-uitstoot en het kostenbesparende aspect. Kosten besparen doe je door de beschikbare premies voor het installeren van de pomp in combinatie met een beduidend lager verbruik. Hierbij de lange levensduur van ongeveer 20 jaar gerekend, zorgt voor een snelle terugverdientijd en een aanzienlijke besparing.

 

Nadelen van een warmtepomp


Doordat het opwarmen plaatsvindt onder een lagere temperatuur dan een klassieke ketel, moet je een iets langere opwarmingstijd rekenen. Hierdoor zal ook de noodzaak zich opdringen te voorzien in grotere radiatoroppervlakte. Een warmtepomp geeft bijgevolg het beste resultaat in een goed geïsoleerde woning.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 Klaasrieks, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.