Zo kies je de garagedeur die bij jou past

Zo kies je de garagedeur die bij jou past

Wanneer je voor het eerst een garagedeur gaat kopen kan het best wel ingewikkeld zijn om een keuze uit het ruime aanbod te kunnen maken. Zo zijn er deuren die elektrisch bedienbaar zijn, garagedeuren die uit twee deurbladen zijn opgebouwd en natuurlijk de klassieke kanteldeuren die je met een zwaai opent. Door jezelf een paar vragen te stellen is het echter vrij gemakkelijk om de juiste garagedeur te kiezen die aansluit op jouw wensen en behoeften. Formuleer voor jezelf daarom een antwoord op de vragen uit de volgende alinea’s en je weet welke deur je moet kiezen.Ga je veel tijd in de garage doorbrengen?

In de basis is een garage koud en tochtig. Wanneer je dus regelmatig tijd in de garage wilt doorbrengen om bijvoorbeeld aan je auto te sleutelen of een andere hobby te beoefenen, dan is het aan te raden om voor een geïsoleerd deurblad te kiezen. Gebruik in de garage hoofdzakelijk om je fietsen en een auto in te stallen, dan volstaat een ongeïsoleerde garagedeur.

Heb je een oprit?

Sommige garagedeuren klappen naar buiten toe open. Heb je geen oprit, dan kan dat gevaarlijke situaties opleveren voor voorbijgangers. Voorbeelden van deuren die naar buiten toe openklappen zijn openslaande deuren en kanteldeuren. Garagedeuren die verticaal worden geopend zijn onder andere roldeuren, sectionale garagedeuren en zijdelingse sectionale deuren.

Hoe vaak ga je de garagedeur gebruiken?

Wanneer je een gezin hebt en de meeste leden van het gezin met de fiets naar school of naar het werk gaan, dan wordt de garagedeur iedere dag vaak open en dicht gedaan. In dat geval is het praktischer om voor een garagedeur met loopdeur te kiezen. In het deurblad wordt dan een aparte loopdeur verwerkt, waarmee je de garage snel in en uit kunt gaan. Garagedeuren met een loopdeur zijn onder andere verkrijgbaar als sectionaaldeur en kanteldeur.

Is de garagedeur verbonden met je woning?

Met name de garagedeuren van merken die wat minder bekend zijn hebben niet altijd een even goed slot waarmee de deur wordt afgesloten. Dat is op zich geen probleem als er geen waardevolle spullen in je garage staan en de garage niet met je woning is verbonden. Als dat echter wel het geval is, dan is het belangrijk dat je oplet dat de deur is voorzien van sloten die van een politiekeurmerk veilig wonen zijn voorzien. Heb je toch een deur op het oog die niet van een dergelijk slot is voorzien? Vraag dan bij de garagedeurexpert of ze het slot voor een beter slot kunnen vervangen.

Heb je kleine kinderen?

Topmerken op het gebied van garagedeuren (zoals Hörmann) hebben bij het ontwerp van een garagedeuren goed nagedacht over de veiligheid van het gebruik van de deur. Dat zie je terug in de vorm van beschermkappen rondom de veren waarmee het deurblad wordt geopend. Dergelijke kappen voorkomen bovendien dat kleine kinderenvingertjes tussen de veren knel kunnen komen te zitten. Ook zijn er garagedeuren die elektrisch bedienbaar zijn die direct tot stilstand worden gebracht als er zich een persoon of voorwerp tussen het deurblad en de ondergrond bevindt. Dergelijke innovatieve veiligheidsaspecten van een garagedeur geven je als ouder toch net even wat meer een veilig gevoel.

Nog een laatste tip

Als je de besproken vragen uit dit artikel voor jezelf het beantwoordt, dan heb je waarschijnlijk al een goed beeld van welke garagedeur je gaat kopen. Maar we willen je nog een laatste tip geven, en dat is dat het loont om bij meerdere aanbieders een offerte voor een garagedeur aan te vragen. Kijk daarbij niet alleen naar de prijs van de deur zelf, maar ook naar andere belangrijke aspecten, zoals garantiebepalingen en montageservice.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Doriaan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.