Dakgoot voor je uitbouw? Snel naar WitWay!

Dakgoot voor je uitbouw? Snel naar WitWay!

Zorg ervoor dat je woning klaar is voor een regenbui door een vloeiend functionerend eafvoer te installeren. Lees hier hoe dat precies moet en ga aan de slag!Wanneer je je woning uitbreidt met een nieuwe ruimte, is het belangrijk dat ook hiervan de afvoer volledig functioneert. Die van regenwater, welteverstaan. Is dit niet het geval, dan kan je pas aangelegde uitbouw beschadigd raken, evenals de omliggende grond. Bespaar op onnodige monteurskosten door zelf je hemelwaterafvoer aan te leggen. Jazeker, jijzelf! Zo moeilijk is deze klus namelijk niet. Zeker als je de benodigde betrouwbare materialen bij WitWay hebt besteld, is dit karwei zo geklaard.

Systemen en onderdelen

Of je nu kiest voor een mastgoot van zink of kunststof, er zijn twee soorten te onderscheiden; lijm- en klemverbindingen. Je hoeft geen Sherlock Holmes of Albert Einstein te heten om het verschil hiertussen op te merken. Met een speciale pvc-lijm, die eveneens bij WitWay verkrijgbaar is, verbind je de onderdelen van je lijmverbinding aan elkaar. Klemverbindingen schuif je eenvoudigweg in elkaar.

Verschillende breedtes

De keuze voor goten van een specifieke breedte hangen af van het dakoppervlak. Hoe groter deze is, hoe breder je goten moeten zijn. Dat is logisch, aangezien grotere daken meer regenwater te verwerken hebben. De verhoudingen zijn eenvoudig op te sommen, zoals onderstaand overzicht laat zien:

  • 60 m2 à 100 mm mast- of bakgoot
  • 100 m2 à 125 mm mast- of bakgoot
  • 130 m2 à 150 mm mast- of bakgoot
  • 150 m2 à 180 mm mast- of bakgoot

De onderdelen van een hemelwaterafvoer

Wie zelf een hemelwaterafvoer gaat aanleggen, moet op de volgende onderdelen kunnen vertrouwen:

  • Dakgoot
  • Regenpijpen
  • Gootbeugels – om de goten mee aan het gebouw te bevestigen; tussen twee gootbeugels mag maximaal 50 cm dakgoot zitten
  • Eindstukken
  • Uitloop – verbindingsstuk tussen de dakgoot en de regenpijp
  • Verbindingsstukken – hiermee bevestig je meerdere stukken dakgoot aan elkaar

Verder kun je er nog voor kiezen om bladscheiders, boldraadroosters en anti-klimbeugels toe te voegen.

Verdere aandachtspunten

Een gelijke breedte voor al je onderdelen. Zolang je dit hebt, kan er weinig fout gaan. Dit geldt dus voor buizen, goten, beugels en de verschillende aansluitstukken. Voorkom bovendien dat je afvoer overbelast raakt door om de acht meter goot een regenpijp te plaatsen.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 AnnaGroeneveld, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.