Hoe dim je een LED lamp zonder flikkeringen?

Hoe dim je een LED lamp zonder flikkeringen?

Het is een veelgestelde vraag: hoe dim je led lampen zonder dat deze gaat flikkeren? Vaak worden led lampen gekoppeld op een normale dimmer, waardoor deze led lamp vervolgens gaat flikkeren. Dit omdat een traditionele dimmer niet gemaakt is voor het dimmen van LED lampen. In dit blog artikel vertellen we alles over hoe je een LED lamp wél op de juiste manier kunt dimmen. Het is een veelgestelde vraag: hoe dim je led lampen zonder dat deze gaat flikkeren? Vaak worden led lampen gekoppeld op een normale dimmer, waardoor deze led lamp vervolgens gaat flikkeren. Dit omdat een traditionele dimmer niet gemaakt is voor het dimmen van LED lampen. In dit blog artikel vertellen we alles over hoe je een LED lamp wél op de juiste manier kunt dimmen.

Waarom werkt een gewone dimmer niet?

Vroeger was het geen probleem. Elke halogeenspot werkte in combinatie met een gewone dimmer, maar dat is niet meer zo. Maar met de nieuwe LED verlichting is dit helaas niet meer zo. Maar het probleem is vaak dat een LED lamp een lager verbruik heeft dan wat de dimmer minimaal dient te hebben. Of te wel, een LED lamp is té zuinig voor een traditionele dimmer. Daarom zijn er speciale LED dimmers ontwikkeld. Deze helpen de lamp wel goed te dimmen.

Fase aansnijding of afsnijding?

Fase aansnijding en afsnijding zijn twee methoden voor het dimmen van lampen. Aansnijding is geschikt voor ongeveer 25% van alle LED lampen, afsnijding is geschikt voor veruit de meeste lampen: 90%. Bij de led lamp die je koopt wordt vrijwel altijd aangegeven welke van de twee methoden nodig is voor de dimmer. Soms wordt dit in het Engels vermeld, dus let daar goed op.

Conclusie

Het dimmen van LED lampen is niet zo eenvoudig als halogeen lampen. Helaas. Maar toch is het niet al te lastig om de juiste dimmer te vinden en kopen, houd voornamelijk rekening met de onderstaande punten.

  • Houd rekening met het minimale vermogen van de dimmer. Een dimmer heeft een minimaal vermogen, onder dit vermogen heeft de dimmer geen effect op de lamp. Als de LED lamp hieronder komt qua vermogen, dan zal de dimmer dus niet werken.
  • Kies voor een fase afsnijdingsdimmer. Deze zal in vrijwel alle gevallen werken. Lees voor de zekerheid altijd even de verpakking van je led lamp, dan weet je het zeker.
  • Wilt u 12 Volt verlichting gaan gebruiken met uw huidige halogeendimmer of een nieuwe 230 Volt LED dimmer. Zorgt u dan voor een goed dimbare LED trafo. Let erop dat de halogeendimmer fase afsnijdend is, dit is overigens vaak wel het geval.

Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 VDOSEO, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.