Je dakgoot repareren; zelf doen of uitbesteden?

Je dakgoot repareren; zelf doen of uitbesteden?

Een kapotte dakgoot wil je natuurlijk zo snel mogelijk repareren. Deze zit er immers niet voor niets. Met een kapotte goot is er het risico dat er vocht je huis binnendringt, met alle gevolgen van dien. Met een eigen huis sta je voor de keuze: de dakgoot reparatie uitbesteden, of deze zelf uitvoeren. Beide alternatieven hebben voor- en nadelen. Dit hangt ook af van de soort en omvang van de schade, het materiaal van de goot, en hoeveel tijd en kundigheid je beschikbaar hebt.Kapotte dakgoot: reparatie of vervangen?

Als de goot (deels) erg beschadigd is, kan een dakgoot reparatie niet meer voldoende zijn. In zo’n geval is het nodig om de hele goot of een gedeelte te vervangen. In dit geval is het aan te raden de vervanging uit te laten voeren door een professional. Als er slechts een gedeelte van de goot vervangen hoeft te worden, houd je natuurlijk wel de kosten aanmerkelijk lager dan bij het vervangen van de hele goot. Bovendien is het een permanente en complete oplossing, en is een reparatie vaak maar tijdelijk.

Zinken dakgoot reparatie

Een zinken dakgoot kun je ook zelf repareren met de juiste materialen en een beetje handigheid. De meeste lekkages aan zinken dakgoten komen door scheuren op de naden. Een (nood)reparatie voer je uit door de naad af te dichten met een montagekit, die vaak bestaan uit afdichtingsmiddel en een zinken of EPDM-plaat. Ook vloeibaar rubber, bitumen of vloeibaar zink zijn toepasbaar als redmiddel. Het is wel raadzaam een specialist te raadplegen voor een dergelijke reparatie, om het juiste middel toe te passen.

Een kunststof dakgoot repareren

Ook kunststof dakgoten kunnen beschadigd raken en daardoor gaan lekken. Net zoals bij zinken dakgoten is het mogelijk om zelf een (tijdelijke) reparatie uit te voeren. Daar zijn speciale reparatiesets voor verkrijgbaar, zoals een polyester reparatiekit, of PVC-lijm. Hiermee dicht je gaten in de kunststof goot, maar (zeker met PVC-lijm) vervorm je ook de dakgoot: deze wordt dikker aan de binnenkant en voert water minder goed af.

Voor- en nadelen van zelf doen

Voor het gemak zetten we nog even de voor- en nadelen van zelf doen, en van het uitbesteden van een dakgootreparatie, op een rijtje. De voordelen van zelf doen zijn:

  • Spaart geld uit;
  • Vaak snel en makkelijk te doen.

En de nadelen zijn:

  • Vaak slechts een tijdelijke oplossing;
  • Je moet zelf de ladder op.

Voor- en nadelen van dakgoot reparatie uitbesteden

Ook aan het uitbesteden van het repareren van je kapotte dakgoot zitten voor- en nadelen. In het voordeel van uitbesteden zijn:

  • Professionele uitvoering van de werkzaamheden;
  • Een oplossing gegarandeerd voor de lange termijn.

En er zijn de volgende nadelen:

  • Uitbesteedde werkzaamheden kunnen prijzig uitvallen;
  • Je bent afhankelijk van de dakdekker voor wanneer de reparatie wordt uitgevoerd.

Deze voor- en nadelen kunt je zelf het beste afwegen, en de schade beoordelen. Zo kun je een overwogen keuze maken of je zelf je dakgoot reparatie uitvoert, of deze uitbesteedt.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 Roel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.