Waar moet je op letten als je een inboedelverzekering afsluit?

Waar moet je op letten als je een inboedelverzekering afsluit?

Een inboedelverzekering is een verzekering die niet verplicht is, maar die wel aan te raden is voor veel mensen. Een klein ongelukje of lekkage kan immers voor grote materiële schade zorgen. Het afsluiten van een inboedelverzekering is niet moeilijk, als je weet waar je op moet letten. Zorg in ieder geval dat je van verschillende verzekeraars de inboedelverzekering vergelijkt en dat je daarbij niet alleen op de prijs let, maar ook op de voorwaarden.

 Hoeveel krijg je terug

Alle spullen die je aanschaft, worden na verloop van tijd minder waard. Daarom zullen verzekeraars ook meestal niet een bedrag uitkeren dat voldoende is om je spullen nieuw te kopen. Als spullen nog maar een paar jaar oud zijn, krijg je vaak wel de nieuwwaarde. Daarna gaan verzekeraars echter uit van een daling van de waarde. Hoe ouder iets is, hoe minder je terugkrijgt. De periode waarin je nog wel de nieuwwaarde vergoed krijgt, kan per verzekeraar verschillen. Hier moet je dus goed op letten tijdens het inboedelverzekering vergelijken.

Maximaal verzekerde bedrag

Omdat de inboedel uit veel verschillende zaken bestaat, is lastig vast te stellen hoeveel deze precies waard is. Daarom laten sommige verzekeraars je een inboedelwaardemeter invullen. Aan de hand van de uitkomst wordt bepaald voor welk bedrag je verzekerd bent. Andere verzekeraars hebben een eenvoudigere methode. Zij bepalen aan de hand van een beperkt aantal vragen een verzekerd bedrag. Het kan zelfs zo zijn dat de verzekeraar voor iedereen één bedrag aanhoudt. Als het bedrag waarvoor je verzekerd bent lager is dan de werkelijke waarde van je inboedel, dan krijg je bij schade niet het volledige bedrag vergoedt. Je bent dan onderverzekerd. Let er daarom op of de inboedelverzekering van jouw keuze garantie tegen onderverzekering biedt. Dan ben je namelijk wel altijd tot het juiste bedrag verzekerd.

Basis of allrisk?

Vaak kun je kiezen uit twee varianten van de verzekering: basis en allrisk. De verschillen zitten onder andere in wat er precies gedekt is en de hoogte van het eigen risico. Dit is ook weer per verzekeraar verschillend, dus het is goed om ook op dit punt inboedelverzekeringen te vergelijken. Is je inboedel niet veel waard of sluit je de verzekering alleen af om bij de echt grote schades gedekt te zijn, dan zal een basisdekking vaak voldoende zijn. Wil je geen enkel risico lopen, dan kan allrisk beter zijn.

Extra dekkingen

Een aantal specifieke waardevolle spullen zijn meestal maar tot een maximum bedrag meeverzekerd. Denk bijvoorbeeld aan sieraden, audio-, video- en computerapparatuur en andere kostbaarheden, zoals verzamelingen. Heb je duurdere apparatuur in huis? Dan kun je hiervoor een extra dekking voor kostbaarheden afsluiten. Daarnaast kun je ook nog een buitenshuisdekking afsluiten, deze is bedoeld voor als je je spullen meeneemt naar buiten de woning. Een andere extra dekking is de glasverzekering. Heb je een huurwoning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor vervanging van beschadigde en kapotte ruiten.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 MarinusNutma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.