De verschillen tussen het kopen van een huis of appartement

De verschillen tussen het kopen van een huis of appartement

Het kopen van een huis verschilt in veel opzichten met de aankoop van een appartement. In feite koop je geen appartement maar je koopt het recht op het gebruik van een privégedeelte: het feitelijke appartement. Dit komt omdat alle eigenaren van de appartementen het appartementencomplex in feite beheren. Het complex is namelijk het gezamenlijk eigendom van alle bewoners. Dit is ook de reden dat er bij het passeren van de koopakte sprake is van een splitsingsakte. Een bijzondere rol voor het beheer van het appartementencomplex is weggelegd voor de Vereniging van Eigenaren, kortweg de VVE. Je hebt als bewoner van bijvoorbeeld Den Haag dan ook vaak te maken met het VVE beheer in Den Haag.Je koopt het appartementsrecht, geen appartement
Omdat de eigenaren van de appartementen gezamenlijk eigenaar zijn van het complex is een goed VVE beheer onontbeerlijk. Dit is dan ook wettelijk vastgelegd. Sterker nog: de enigste situatie waarbij geen sprake is van een VVE is bij een nieuwbouwproject. Vaak wordt bij de oplevering dan ook aangegeven dat er een VVE zal worden opgericht. De taak van de VVE is in feite zorgdragen voor het onderhoud van het complex. In de praktijk komt dat neer op het voeren van een adequaat beleid om het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes in goede banen te leiden. Dat betekent niet alleen dat de gezamenlijke berging moet worden onderhouden, maar ook het dak, de dakgoten, het trappenhuis, kortom alle vertrekken die deel uitmaken van het complex.

Achterstallig onderhoud

Indien je dus overweegt om een appartement te kopen is de staat van onderhoud van het volledige complex van groot belang. Een goed VVE beheer zorgt namelijk voor een goede staat van het gebouw. Een slecht onderhouden appartementencomplex kan dus een rode vlag zijn. Vaak is dan sprake van een niet goed functionerend VVE beheer. Zo kan het zijn dat de periodieke bijdrage niet meer wordt geïnd, dat geen meerjaren onderhoudsplan is en dat er geen exploitatierekening is. Al met al loop je dan het risico met hoge kosten opgezadeld te worden. Het onderhoud van het complex is immers de taak van de bewoners.
 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 lizzmedia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.