Hoe onderhoud ik een opblaasbare spa?

Hoe onderhoud ik een opblaasbare spa?

Het onderhoud van een opblaasbare spa als een harde spa moet zeer regelmatig worden uitgevoerd, zodat gebruikers kunnen genieten van helder en gezond water. Tussen filtratie, controle van de waterbalans en desinfectieproducten mag niets over het hoofd worden gezien. Dit is de regel die u in acht moet nemen als u lang wilt genieten van deze ruimte die gewijd is aan welzijn en ontspanning.

 Het onderhoud van een opblaasbare spa als een harde spa moet zeer regelmatig worden uitgevoerd, zodat gebruikers kunnen genieten van helder en gezond water. Tussen filtratie, controle van de waterbalans en desinfectieproducten mag niets over het hoofd worden gezien. Dit is de regel die u in acht moet nemen als u lang wilt genieten van deze ruimte die gewijd is aan welzijn en ontspanning.

Uw spa onderhouden: waar dient hij voor?

Essentieel is dat het onderhoud van een spa - opblaasbaar of hard - allereerst de tank, uitrusting en leidingen in perfecte staat houdt, wat een aanzienlijke investering vergde. Alles moet in het werk worden gesteld om de levensduur van dit materiaal te verlengen . Het is net zo belangrijk voor de gezondheid van de gebruikers, want zonder onderhoud kan het water in de spa snel ongeschikt worden om in te zwemmen. Ten slotte verwijdert elke schoonmaakbeurt de geringste muffe vlek en controleert het de algemene toestand van de spa.

Een opblaasbare spa onderhouden

Het schoonmaken van een opblaasbare spa zoals deze houdt in:

 • De verwijdering van 25% van het water per week en de vernieuwing ervan,
 • De wekelijkse controle van het filter en het spoelen met schoon water,
 • Elke maand de tank legen of vaker als er veel gebruikers zijn. De dag ervoor kunt u 50 cl witte azijn in het water gieten, het water goed roeren en een nacht laten inwerken.
 • Het inbrengen van een broomtablet in elke vlotter,
 • Actieve zuurstofbehandeling,
 • Vervanging van de filterpatroon elke 2 of 3 maanden.

Denk eraan om de pH zeer regelmatig te controleren.

Hoe zit het met de onderhoudskit voor de harde spa?

Eenvoudig in gebruik, de onderhoudskit voor de spa is echt heel praktisch. Er zijn verschillende modellen kits, waarvan de prijs tussen 60 en 110 € ligt, maar ze hebben allemaal minstens dezelfde basiselementen, zoals:

 • Een pad om de coating van de tank te schuren zonder deze te beschadigen,
 • Een gebogen borstel voor de binnenwanden van de romp,
 • Een schepnet voor plantenresten en ander vuil.
 • Broom,
 • Een waterstofpotentiaal tester (pH).

De duurdere kits bevatten over het algemeen bovendien:

Als het bubbelbad van acryl is (en alleen als), kunt u een poetsmiddel kopen om uw set compleet te maken. Het is een glanzend product waarmee een mooie glans kan worden verkregen. Eenmaal gepolijst, krijgt de spa zijn oorspronkelijke schoonheid terug .

De leidingen worden gereinigd met geschikte tabletten.

Spa-onderhoud: de juiste frequentie

Elke week wordt de spa handmatig schoongemaakt om te voorkomen dat deze verstopt raakt. Deze wekelijkse sessie is samengevat:

 • Bij het reinigen van de binnen- en buitenkant van de hoes en de schaal,
 • Bij het controleren (pH, filtersysteem).

Als het waterpeil een beetje is gezakt, is dit het moment om schoon water toe te voegen.

Om putjes te verwijderen die vaak worden veroorzaakt door schimmel die zich aan de wand van de harde spa hecht, kunt u witte azijn, natriumbicarbonaat of een product voor de voering gebruiken.

Laat de spa leeglopen

De spa wordt elk kwartaal leeggemaakt, een redelijke frequentie die wordt aanbevolen voor regelmatige gebruikers. Deze onderhoudsafvoer is essentieel om het water in de tank volledig te verversen. We beginnen met het afsluiten van de stroomtoevoer naar de spa , daarna plaatsen we de specifieke buis zodat het water bijvoorbeeld de tuin in stroomt. We reinigen zorgvuldig de filters, de binnenkant van de romp, en vullen deze vervolgens met nieuw water.

Net voor overwintering moet er een volledige drainage plaatsvinden zodat er helemaal geen water in de romp achterblijft. De leidingen moeten perfect worden afgetapt om bij strenge vorst niet te scheuren, en vergeet niet alle elektrische apparaten van de spa los te koppelen. Ten slotte blijft het om de tank dankzij de afdekking onder dekking schoon te houden.

Elke keer dat de spa wordt geleegd, worden de filters in ieder geval gecontroleerd en schoongemaakt met witte azijn, ze worden grondig gespoeld voordat ze weer op hun plaats worden gezet.

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 BOBlog, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.