Hitte golven in Nederland

Hitte golven in Nederland

Hitte golven in Nederland

Ze komen steeds vaker voor in Nederland, de hittegolven. Een hittegolf kun je pas een hittegolf noemen als het tenminste 5 dagen 25 graden of warmer is, waarvan tenminste 3 dagen minimaal 30 graden of hoger zijn. De temperaturen worden steeds warmer in Nederland, in 2019 is het zelfs 2 dagen boven de 40 graden geweest. Dit was vroeger niet in te denken dat het 40 graden werd in Nederland.

 

 Verkoeling zoeken

In het warme weer is het soms lastig om af te koelen. Ook al houd je alles goed dicht bij je huis, na een paar dagen warmt het vanzelf op in je huis en kan je geen verkoeling binnen meer zoeken. Behalve als je een airco hebt natuurlijk. Als je niet gezegend bent met een airco in je huis zijn hier een paar tips. Drink minimaal 2 liter water per dag. Met deze temperaturen zweet je veel, daardoor heb je ook veel water nodig zodat je niet gaat uitdrogen. Neem een koud voetenbad, voeten zijn net kleine warmteregelaars. Als we het koud hebben, dragen we dikke sokken om warmte vast te houden. Hebben we het warm, dan kunnen we snel afkoelen door de voeten in een emmer of teil met koud water te stoppen. Eet kleine porties eten en probeer niet te kruidig te eten. Een groot bord warm eten is een flinke klus voor je lichaam om te verbranden. Is het ook nog eens sterk gekruid, dan breekt het zweet je al helemaal uit. Kies daarom voor kleinere porties verdeeld over de dag. Laat het eten ietwat afkoelen of maak een lekkere frisse salade. En een van de belangrijkste, blijf rustig en kalm. Zuchten, steunen en ergeren: je opwinden over de hitte helpt je niet om af te koelen. Sterker nog: door je erover op te winden verhoog je je hartslag en raak je gestrest. Hierdoor jaag je de lichaamstemperatuur dus nog meer op. Blijf dus kalm, span je niet onnodig in en neem voldoende rust.

 

Verkoeling in de tuin

Als de temperatuur in je huis bijna net zo hoog als buiten is, kun je beter buiten gaan zitten en daar verkoeling zoeken. Dit kan door in de schaduw te gaan zitten maar ook bijvoorbeeld een tuindouche aan te schaffen. Het zou ook kunnen zijn dat je van zwemmen houd. Dan is een bovengronds zwembad iets voor jou! Je kunt er lekker in ontspannen en in liggen, maar je kunt hem altijd weer afbreken als je het zwembad graag weg wilt hebben.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 webwings, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.