Drie tips voor het vinden van de juiste hovenier

Drie tips voor het vinden van de juiste hovenier

Wanneer u van plan bent om een tuin aan te laten leggen, is het belangrijk een goede hovenier te vinden die uw droomtuin kan aanleggen. Maar welke hovenier past nu het beste bij uw project? Door onderstaande tips bent u in staat de juiste keuze te maken.



1 Test de kennis van de hovenier

Als u de tuin niet alleen wilt laten aanleggen, maar ook ontwerpen, dan is deze tip erg belangrijk. Iedereen kan zich namelijk hovenier noemen, maar als u een bedrijf zoekt waarvan u verstand van zaken verwacht, wilt u dit natuurlijk wel testen. Een simpele test is om een bepaald type boom of struik in de tuin aan te wijzen en aan te geven dat u deze graag in uw nieuwe tuin juist wel of niet terug wilt zien. Hierbij gebruikt u een verkeerde naam of doet alsof u niet op de naam kunt komen. De vraag is uiteraard of de hovenier dit recht kan zetten. Als u precies weet wat u wilt en alleen een hoveniersbedrijf zoekt om uw idee uit te voeren, is dit uiteraard van minder groot belang als tip 2 en 3.

2 Betaal niet teveel

Niemand wil teveel betalen, maar te weinig betalen zorgt vaak voor slechte kwaliteit van het werk. Hoe zorgt u ervoor dat u een normaal bedrag betaalt aan het hoveniersbedrijf? Wat u kunt doen is een hoveniersbedrijf dat niet uit uw regio komt (en dus de opdracht sowieso niet zou krijgen) vragen om tegen vergoeding de afgegeven offerte(s) te beoordelen. Wanneer u meerdere hoveniers hebt gevraagd om een offerte en de prijzen liggen ver uit elkaar, dan is de hovenier die in het midden zit vaak de beste keuze. Te goedkoop is vaak duurkoop. Let ook goed op de kadering van de opdracht: wordt afval wél of niet afgevoerd en welke kosten komen er nog bij? Denk aan meststoffen, planten, bestrating.

3 Bespreek het tijdstip van de tuinaanleg

U denkt het juiste hoveniersbedrijf te hebben gevonden tegen een eerlijke prijs. U geeft akkoord op de offerte, maar vervolgens gebeurt er….niets! Helaas de hovenier kan pas over een halfjaar bij u aan de slag! Dat was niet de bedoeling natuurlijk! Maak vanaf de eerste contacten met de hovenier duidelijk in welke periode (op de week nauwkeuring is niet redelijk) de klus geklaard dient te worden. Als een bedrijf al vol is in deze periode heeft het ook geen nut hier verder nog tijd aan te besteden.

Een fijne samenwerking met uw gekozen hovenier!

Gefeliciteerd, u heeft een akkoord met de hovenier die het beste uit de bus kwam! Zorg nu dat u de werksfeer goed houdt, want dat zorgt altijd voor het beste resultaat. Bied koffie en eventueel iets lekkers aan en maak een praatje. Als iets u niet bevalt, bespreek dat dan zo snel mogelijk en in redelijkheid. De mooiste tuinen worden opgeleverd in goede harmonie tussen klant en hovenier!


© 2015 DeVries, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.