Mooi en lang houdbaar! Kies voor basalt

Mooi en lang houdbaar! Kies voor basalt

Door de eeuwen heen gebruikt men verschillende soorten gesteentes om behuizingen of infrastractuur te realiseren. Dit zorgt ervoor dat men steeds streeft naar betere eindproducten die steeds langer mee kunnen…  Neem het gesteente basalt. Dit is een vulkanische stollingsgesteente dat gevormd wordt door lava dat is wezen stollen. Deze stolling vindt plaats op het aardoppervlak en dat maakt basalt een uitvloeingsgesteente. Door de snelle afkoeling van lava en koude(re) lucht worden er geen grote kristallen gevormd. Door deze afkoeling heeft het vooral een zwarte kleur met kleine zilveren kristal kleurtjes erin.

Toepassingen

In onze nederige landje wordt basalt veel gebruikt in dijkbekleding. In kademuren en/op golfbrekers en strandhoofden. Door de vorm van basalt kan het als een puzzel ingepast worden en onregelmatigheden langs bijvoorbeeld een zuil een sterkere verbinding te creëren. Dit komt door de hoge dichtheid van basalt en de hardheid van het materiaal. Dit maakt het uitermate geschikt voor dit soort dingen.

Tegenwoordig wordt basalt wel steeds minder gebruikt. Dit door de schaarste van het product en door de arbowet die het maximale te dragen gewicht van grondstoffen beïnvloed en de hoge kosten van het materiaal. Het toepassen van basalt split blijft daarom tegenwoordig vooral beperkt voor het gebruik voor ondergrond van woonwijken of steden.

Eigenschappen

Basalt hebben een paar eigenschappen die het een heel aantrekkelijk materiaal maakt. Ten eerste het is zeer hard en slijtvast. Daardoor is het bestand tegen hoge gebruiksbelasting en kan het heel lang meegaan. Daarnaast is het zuurgevoelig, erg waterdicht en daarom vorstbestendig. Dit zijn veel eigenschappen die goed zijn voor het klimaat en weersomstandigheden waar wij te maken hebben in Nederland.

Voor particulieren, de ‘gewone mens’ wordt basalt vooral gebruikt voor opritten. Bij de eenmalige aankoop van dit materiaal kunt u zonder problemen jarenlang genieten van een mooie oprit zonder er veel moeite voor hoeven te doen.

Als je toch niet zeker bent van dit basalt split. Dan kunt u tegenwoordig gelukkig bij veel leveranciers proefmonsters aanvragen om te kijken of het bij uw gazon past!


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 AnnaGroeneveld, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.