De voordelen van Domotica

De voordelen van Domotica

Domotica is een domoticasysteem. Met behulp van verschillende technologieën kunt u de kwaliteit van leven thuis aanzienlijk verbeteren. Veel apparaten kunnen heel gemakkelijk en snel op afstand worden bediend. Wil je het licht van de stoel aan doen of de gordijnen sluiten? Met één klik op de knop is alles mogelijk!De voordelen van domotica

  • Energiebesparing: met behulp van een domoticasysteem kunt u het energieverbruik regelen. U kunt zelf bepalen hoeveel energie u waar en wanneer kunt gebruiken. Zo start je de wasmachine op het meest gunstige moment, of stel je de temperatuur of verlichting in op basis van de aanwezigheid van mensen. Op deze manier bespaart u veel energie.
  • Comfort: Domotica maakt uw leven zeer comfortabel. U hoeft niet alle bewerkingen handmatig uit te voeren, u kunt op afstand verschillende bewerkingen bedienen! Zo hoef je niet heen en weer te lopen.
  • Beveiliging: Door het alarmsysteem te automatiseren, bent u beter beschermd. Zelfs als u niet thuis bent, kan het systeem zoals gewoonlijk de verlichting of de tv inschakelen om uw aanwezigheid te verbergen. Ook ouderen kunnen baat hebben bij een thuisoperatie: ze kunnen met één knop verschillende taken uitvoeren (zoals het vullen van een badkuip), waardoor de kans op ongelukken afneemt.
  • Eenvoudige installatie: Domotica is relatief snel te installeren. Vroeger vereiste dit demontagewerk, maar nu is het systeem ontwikkeld op een manier die niet meer nodig is.
  • Domoticasystemen kunnen ook automatisch worden ingesteld door sensoren op basis van bepaalde parameters (zoals licht, temperatuur, aanwezigheid, vochtigheid of tijd).

Wat kost het?

Domotica is nog een relatief nieuw fenomeen en heeft zich door nieuwe ontwikkelingen de laatste jaren sterk kunnen ontwikkelen. Hierdoor zijn de prijzen van deze systemen sterk gedaald.

Als u een vrijstaande woning heeft, moet u ongeveer 6.500 euro betalen voor de aanschaf van een centrale en bedrade installatie met standaardfuncties als verlichting, verwarming en alarmsystemen. Hoe meer opties en hoe complexer het systeem, hoe hoger de prijs. U moet ook rekening houden met de extra kosten van installatiewerkuren.

Waar kun je domotica voor gebruiken?

Domotica heeft best veel toepassingen. Zo kun je het gebruiken voor dingen als verlichting, verwarming, koeling, zonwering, veiligheid, ramen, deuren, poorten, televisie, audio en andere elektrische apparatuur.

Door alle technologieën in één systeem te integreren, kunnen bepaalde applicaties gecombineerd worden. U kunt bijvoorbeeld een complete "scène" opzetten, zoals een kookscène of een romantische scène.

Je kunt hem op de volgende manieren opzetten: Zo gaat het juiste licht in de keuken branden en start de radio tegelijkertijd. Er is ook de klassieke "volledige functie". Zo weet je zeker dat je bij het verlaten van huis geen energie verbruikt. Dit kan heel erg handig zijn als je best wel wat geld wilt besparen in je huis en wie wil dat nou niet? 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Jzuidema, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.