Vloeren: alle typen materialen en hun eigenschappen

Vloeren: alle typen materialen en hun eigenschappen

Vloeren zijn er in veel verschillende vormen en maten. Het kiezen van een vloer kan dan ook erg lastig zijn als je niet zo goed weet waar je naar moet kijken en welke eigenschappen de verschillende vloeren hebben. Deze blog helpt je een eindje op weg bij het maken van een keuze door de meest gekozen materialen uit te lichten, namelijk vinyl, laminaat, PVC en tegels.Vinyl vloer

De mogelijkheden van een vinyl vloer zijn erg uiteenlopend. Dit type materiaal is erg veelzijdig en kan in vrijwel alle ruimtes gelegd worden. Daarnaast is het ook nog eens erg budgetvriendelijk.

Een vinyl vloer biedt verschillende voordelen. Zo is de vloer geluiddempend en is het onderhoudsvriendelijk. De vloer kan erg gemakkelijk schoongemaakt worden door met een dweil of een stofzuiger het stof te verwijderen. Tevens is de vloer olie- en vetafstotend wat erg bevorderlijk is voor het schoonhouden van de vloer.

Nadelen van een vinyl vloer zijn dat de ondervloer geheel egaal moet zijn. Mocht dit niet het geval zijn dat moet de vloer geëgaliseerd worden wat vrij prijzig is. Daarnaast zijn niet alle vinyl vloeren even milieuvriendelijk. Bij het recyclen zijn de vinyl vloeren vaak niet helemaal milieuvriendelijk en kunnen er bij het verbranden van het materiaal giftige stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Laminaat

Laminaat is een erg eigenzinnige vloer met een geheel eigen look en feel. Door deze uitstraling is deze vloer een vaak gekozen optie. Een groot voordeel van laminaat is dat het relatief goedkoop is. Daarnaast kan laminaat in verschillende patronen gelegd worden, waardoor je de vloer een geheel eigen look en feel kunt geven. Tevens zijn er laminaatvloeren in een verscheidenheid aan kleuren van licht tot donker.

Nadelen van laminaat zijn dat ze vrij veel onderhoud nodig hebben. Daarnaast moet je goed opletten met het dweilen van laminaat. Wanneer er water op de vloer blijft liggen dan is de kans groot dat de vloer gaat verbuigen. Nog een ander nadeel is dat de vloer helemaal egaal moet zijn om de vloer te leggen. Hiervoor wordt er vaak een ondervloer gelegd onder het laminaat. Een voordeel hiervan is wel dat een laminaat vloer op vrij veel ondervloeren gelegd kan worden.

PVC

PVC is misschien wel de fijnste vloer die gelegd kan worden. Ook is dit de beste optie in combinatie met een vloerverwarming. Dit komt doordat deze vloer vrij dun is en de warmte dus gemakkelijk door kan laten. Er zitten veel voordelen aan een PVC vloer. Zo is vergt dit type vloer weinig onderhoud en is het erg duurzaam waardoor de vloer lang mee gaat. PVC vloeren zijn er in veel verschillende vormen en maten, waardoor dit type vloer qua kleur en look en feel vrij veel mogelijkheden biedt.

Het grootste nadeel van deze vloer is de prijs. PVC vloeren zijn relatief een stuk duurder dan vinyl of laminaat. Dit komt met name door de vele voordelen die deze vloer met zich meebrengt.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 mandymandemaker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.