Raambekleding voor ieder type raam

Raambekleding voor ieder type raam

Ieder raam is anders. Zelfs ramen die hetzelfde zijn wijken vaak van elkaar af in mm. Het vinden van de juiste raamdecoratie voor je raam kan best ingewikkeld zijn. Hieronder een aantal stappen die je helpen te komen tot de beste en mooiste raambekleding voor jouw ramen.1. Hoeveel licht wil je binnen laten?
Wil je dat je door de raambekleding heen kunt kijken (dit noemen we transparant), dan het alleen licht doorlaat (dit noemen we lichtdoorlatend), of dat het verduistert? Als je wil dat het verduistert, moet het dan 100% verduisteren, of mag er via de zijkanten nog wat licht binnen komen? Als je in een compleet donkere kamer wil slapen, is het handig als er U profiel zijgeleiding mogelijk is bij je gekozen raambekleding. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor verticale lamellen of honingraat plisségordijnen met zijgeleiding.

2. Hoeveel privacy wil je dat de raambekleding geeft?
De verschillende soorten raamdecoratie hebben allemaal hun eigen eigenschappen, voor- en nadelen. Bij jaloezieën kun je bijvoorbeeld kiezen deze helemaal op te trekken zodat je niets voor je raam hebt. Ook kun je de lamellen gedeeltelijk open zetten. Dit kan op twee manieren, waardoor je of meer privacy hebt, of optimale lichtinval. Daarnaast kun je de lamellen volledig sluiten voor verduistering en optimale privacy. Maar let op, jaloezieën verduisteren nooit helemaal omdat de koorden door de lamellen lopen, hier kan altijd nog licht door naar binnen.

Bij plisségordijnen is het mogelijk te kiezen voor een soort waarbij je de bovenkant kunt laten zakken, zogenaamde top-down bottom-up plissés. Hierbij kan ook de onderkant omhoog. Hierdoor kun je het plissé precies op de plek hangen waar je geen inkijk wenst.

3. Welke afmetingen hebben je ramen?
Als je hele kleine raampjes hebt, is het vaak niet zo mooi om hele grove jaloezieën of rolgordijnen met grote cassette te plaatsen. Plisségordijnen of jaloezieën met een smalle lamelbreedte zijn dan eerder geschikt. Maar ook hier geldt, ieder heeft een eigen smaak, dus maak hierin vooral je eigen keuze. Heb je een heel breed raam van bijvoorbeeld 4 meter? Dan zit je vaak met de maximale afmetingen van de verschillende soorten raambekleding. XL rolgordijnen of aluminium jaloezieën met een lamelbreedte van 50 of 70 mm zijn dan vaak geschikte oplossingen.

4. Wat zijn je montagemogelijkheden?
De meeste raambekleding wordt vrij dicht tegen het raam geplaatst en aan het plafond of de koof van het raam gemonteerd. Dit noemen we "in de dag montage". Bij sommige ramen is het echter niet mogelijk om in de dag te plaatsen en zal je de raamdecoratie op het raam moeten bevestigen, ook wel "op de dag montage" genoemd. De meeste kozijnen zijn van hout, kunststof of aluminium. Bij houten kozijnen is de montage het makkelijkst omdat je hier vaak zonder problemen in kunt boren en schroeven. Bij aluminium en kunststof kan het een iets grotere uitdaging zijn om je plissé- of rolgordijnen op te hangen. Hiervoor zijn speciale klemsteunen ontwikkeld. Het is ook mogelijk om met een speciaal smartfit frame de jaloezieën, rolgordijnen of plissés te bevestigen. Dit gaat dan met clips die tussen het rubber en het raam worden geplaatst, of met magneetmontage.

5. Wat vind je mooi?
De vraag die eigenlijk nog wel het belangrijkste is: wat vind je zelf mooi en hoe ga je een raam verduisteren ? Doe inspiratie op op pinterest, instagram en google, loop langs huizen met mooie raambekleding, kijk vooral om je heen wat je mooi vindt. Rolgordijnen, plisségordijnen, aluminium of houten jaloezieën? Of toch vouwgordijnen of verticale lamelgordijnen? Voor ieder raamtype is wel een mooie oplossing te maken.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 marasol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.