Welke soorten trappen zijn er?

Welke soorten trappen zijn er?

Trappen worden in tal van verschillende soorten en modellen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een trap van hout, een trap van metaal, een trap met lift, enzovoorts. In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende soorten trappen, die veel binnen woningen en bedrijfspanden gebruikt worden. Wat voor type trap gebruik jij in huis? Een open trap als klassiek model

Het meest klassieke model trap is de open trap. Een open trap heeft geen stootborden tussen de treden, wat maakt dat je door de trap heen kunt kijken. Zeker wanneer de trap zich in de woonkamer van je woning bevindt, biedt dit voordelen. Het houdt geen licht tegen en laat de ruimte groter lijken. Nadeel van een open trap is dat deze doorgaans minder veilig is. Je zou achter de treden kunnen blijven haken.

Gesloten trap als alternatief

Het alternatief voor een open trap is een gesloten trap. Zoals je wellicht al verwachtte, wordt een gesloten trap van stootborden voorzien. Deze stootborden bevinden zich tussen de treden, waardoor je niet langer door de trap heen kunt kijken. Het maakt de trap veiliger dan een open trap en biedt het voordeel, dat je de ruimte onder de trap kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een kast. Een trapkast wordt doorgaans niet geplaatst onder open trappen. Nadeel van een gesloten trap is het feit dat deze duurder zijn dan de open trap.

Wenteltrap en spiltrap

Wanneer er een hoek gemaakt moet worden, kiest men vaak voor een wentel- of spiltrap. Het verschil tussen beide modellen zit in het feit, dat er bij de wenteltrap een centrale as ontbreekt. We noemen die centrale as ook wel een spil, wat de benaming van een spiltrap verklaart. Het voordeel van een centrale as is het feit dat dit type trap doorgaans minder ruimte in beslag neemt. Nadeel hiervan is dat het minder makkelijk is om grote spullen mee te nemen.

Andere soorten trappen

Er zijn nog tal van andere modellen trappen. Je kunt denken aan:

  • Steektrappen (ook wel molenaarstrap genoemd)
  • Trappen met een onderkwart
  • Trappen met een bovenkwart
  • Verdreven trappen
  • Trappen met bordes
  • Luie trappen
  • Vlizotrappen

Wil jij een houten trap kopen? In de webshop van Houtcompleet.nl vind je een uitgebreid assortiment verschillende soorten houten trappen.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 BrianA, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.