Houten tafel: wat voor hout moet ik kiezen?

Houten tafel: wat voor hout moet ik kiezen?

Iedereen kent het gevoel: je moet een houten tafel hebben en je weet niet welke soort hout je moet gaan kiezen. Het verschil in hout is belangrijk bij de keuze van tafels omdat verschillende soorten hout verschillende designs en andere kwaliteiten met zich meeneemt.Er zijn tientallen keuzes aan hout bij de aankoop van een tafel. In dit artikel zullen we zes verschillende soorten hout beschrijven. Deze zes zijn het meest gebruikt onder het aankopen van tafels. 

Expoy tafel

Epoxy tafel is een van de vele houtsoorten die je kunt kiezen bij de keuze van een houten tafel. Berkenhout is een verzamelnaam voor het geleverde hout door soorten van het geslacht betula. Het epoxy tafel van Nederland komt vooral uit Scandinavië, uit Rusland ingevoerd hout afkomstig van de ruwe en zacht berk. Importeren volgt in de vorm van triplek en hiervan worden de tafels gemaakt.

Beukenhout tafel

Beukenhout is een van de belangrijkste houtsoorten van de industrie in Nederland. Het is zeer populair onder mensen door het design en kleur van het hout. Het houd komt uit het oosten van Noord-Amerika uit het geslacht Fagus. Het hout kan ook op meerdere plekken in de wereld gewonnen worden en deze hebben ook bijna dezelfde kwaliteit en materiaaleigenschappen. De houtstralen lijken op donkerbruine spiegel op kwartierse vlakken en wordt zeker gekenmerkt door de bruine kleur. 

Eikenhout tafel

Is een van de bekendste soorten hout in de wereld. Dit komt omdat het makkelijk gewonnen is, er heel veel bomen hiervoor zijn en omdat het makkelijk te bewerken en af te werken is. Voorbeelden van soorten eiken is de Europese eik. Dit is traditioneel omdat het al lang wordt gebruikt in de geschiedenis van Europa. De prijs en kwaliteit is voor hout in van de beste verhoudingen van de wereld en dit is ook de reden dat dit al heel lang wordt gebruikt in de meubel industrie.

Essenhout tafel

Dit hout heeft een sterke reputatie dat het sterk en erg taai is. Het wordt geleverd door de es en eigenlijk ook door de Franxinus. Er wordt hiervoor meestal spinthout gebruikt voor decoratieve meubels. Het hout lijkt soms vlamachtige vormen te hebben wat erg populair is onder jongeren bij de aankoop van tafels. Ook wordt voor gymnastiektoestellen dit hout gebruikt omdat het erg sterk is.

Notenhout tafel

Dit is onder de Europese bevolking ook een zeer populaire houtsoort. Dit komt door het beetje donkere hout kleur wat zeer prachtig in meerdere soorten designs past. Noten zijn eigenlijk niet makkelijk te verwerken en hierdoor is dit hout een beetje duurder dan andere soorten hout. Toch wordt het enorm veel gekocht door de kwaliteiten van design en decoratie.

Wenge tafel

Wenge is een houtsoort dat afkomstig is van de millettia laurentii. Deze boom komt voor in Afrika. Vooral groeit het in moerasbossen in de buurt van de Mao Mdombme meer. Dit hout heeft een unieke donkere houten kleur waardoor je het ook niet vaak ziet voorkomen in de markt. Het is enorm uniek om dit soort houten tafels te zien en tegen te komen. 

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 educatievespeelgoed, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.