Feiten en fabels over waterontharders

Feiten en fabels over waterontharders

Over waterontharder wordt veel gezegd en geschreven. Sommige van die beweringen zijn waar, anderen niet. We inventariseerden vier opvallende beweringen over waterontharders en stellen telkens de vraag: is dit feit of fabel?

Meer info: https://www.omegawater.nl/veelgestelde-vragen/waterontharder-feiten-en-fabels/Feiten en fabels over waterontharders

 

Over waterontharder wordt veel gezegd en geschreven. Sommige van die beweringen zijn waar, anderen niet. We inventariseerden vier opvallende beweringen over waterontharders en stellen telkens de vraag: is dit feit of fabel?

 

Bewering: Water koken met een waterkoker heeft hetzelfde effect    

Uitleg: Als je water verhit, dan hecht de kalk zich makkelijker aan oppervlakten. Het water wat uit de waterkoker komt, bevat hierdoor minder kalk. Vroeger liet men dan ook het theewater extra lang koken, om zo de kalk uit het water te halen. Het gevolg is wel dat je meer kalkaanslag krijgt in de waterkoker.

Feit of fabel? Feit (het water wordt zachter, maar de waterontharder verkalkt sneller).

 

Bewering: Waterontharders zorgen voor legionella

Uitleg: In stilstaand water krijgen bacteriën inderdaad vrij spel. Bij moderne waterontharders speelt dit (gelukkig) geen rol meer. Slimme computers regelen de doorstroming en zorgen dat stilstaand water op tijd wordt weggespoeld naar het riool. Zelfs als de waterontharder een tijd niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld omdat je op vakantie bent.

Feit of fabel? Fabel (dit is al lang niet meer zo).

 

Bewering: Met een waterontharder heb je ook zacht water in de tuin of in het aquarium

Uitleg: Hard water mag dan vervelend zijn vanwege de kalkaanslag die het achterlaat, toch heb je situaties waarin je tóch hard water wil gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het sproeiwater voor de tuin of het water in het aquarium. Gelukkig is hierover nagedacht. Moderne waterontharders hebben een ‘bypass’-stand, waarmee je het filter tijdelijk uitschakelt.

Feit of fabel? Fabel (hier is over nagedacht).

 

 

Bewering: Het afvalwater is slecht voor het milieu

Uitleg: Een waterontharder voert calcium en magnesium af naar het riool, zodat er zacht water uit de kranen komt. In de praktijk blijkt dit geen extra belasting te zijn, simpelweg omdat dezelfde mineralen anders óók in het riool terechtkomen. Sterker nog, je kunt de stelling omdraaien: een waterontharder is juist goed voor het milieu. Minder kalkaanslag betekent minder schoonmaakmiddelen, waardoor je ook minder chemicaliën wegspoelt.

Feit of fabel? Fabel (er zitten juist voordelen aan).

Meer info: https://www.omegawater.nl/veelgestelde-vragen/waterontharder-feiten-en-fabels/


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 stefanvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.