In huis het huishouden verdelen

In huis het huishouden verdelen

Het kan zijn dat je samen woont en het soms moeilijk is om het huishouden goed te verdelen. Het is totaal niet gek dat dit voorkomt. Bij een hele hoop andere stellen of gezinnen komt dit regelmatig voor. Het komt door het feit dat niet iedereen altijd zin heeft om klusjes te doen. 



Het huishouden moet gebeuren

Het huishouden moet elke dag gebeuren. Soms in wat grotere maten en soms wat kleiner. Op het moment dat je samen met je partner iets afspreekt, moeten jullie er beide voor zorgen dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Wanneer dit niet het geval is, kan er al vrij snel iets mis gaan. 

Wanneer de een zijn of haar klusjes wel doet en de ander niet, kan hier onenigheid over ontstaan. Het is daarom verstandig om af te spreken dat het moet en niet mag. Als de een stofzuigt kan de ander bijvoorbeeld dweilen. De taakverdeling is dan eerlijk.

Taakverdeling met kinderen

Op het moment dat je kinderen hebt kan het nog moeilijker zijn om alle taken te verdelen. De een wil dit niet doen en de ander wil dat niet doen. Je kunt een beloningssysteem verzinnen, zodat het leuk word om te helpen. Je kunt bijvoorbeeld iets leuks gaan doen met zijn alle als iedereen al zijn of haar klusjes heeft gedaan. Dan motiveer je elkaar om wat te doen.

Kinderen blijven kinderen en zullen dan ook zeker niet altijd doen wat je zegt. Wanneer ze niet willen helpen kun je hier altijd consequenties tegenover zetten. Veel ouders beginnen dan als snel over huisarts of dingen afpakken, maar daardoor gaan ze je echt niet ineens helpen. Je kunt ze bijvoorbeeld de regel opleggen dat ze dan maar zelf hun kleding wassen. Wanneer dit niet word gedaan gaan ze er al snel over nadenken dat ze beter hun klusjes wel kunnen doen. 

Het ligt er natuurlijk wel aan welke leeftijd je kind heeft. Een kind van 6 die in huis moet helpen is heel wat anders dan een kind van 14. Ze zullen ook beide anders op verschillende dingen gaan reageren. Je kunt het dus het beste aanpakken per kind. 

Negativiteit voorkomen

Het is erg belangrijk om alle negativiteit te voorkomen. Wanner iemand zijn klusje niet gedaan heeft, heeft het totaal geen zin om hier eeuwen op door te gaan. Zeg hier iets van en ga daarna verder. De negativiteit zak namelijk niemand stimuleren om het de volgende keer wel te gaan doen.

Je moet maar denken aan het feit dat ze het misschien de volgende keer wel willen doen. Zo hou je zelf ook een positieve instelling en dat is altijd een groot voordeel. Wanneer jij positief bent zullen je huisgenoten dit ook een heel stuk sneller worden.


© 2015 Jzuidema, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.