Aanbrengen van Siliconenkit

Aanbrengen van Siliconenkit

Siliconenkit aanbrengen is een klus die enige voorbereiding vergt. Na uitharding is siliconenkit waterdicht, waardoor het veel gebruikt wordt in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. In vochtige ruimtes is het van groot belang dat de naden en voegen volledig afsluiten zodat lekkages en vochtproblemen worden voorkomen. Voor de handige doe-het-zelver is onderstaand stappenplan samengesteld.Stap 1: Oppervlak behandelen

Vuil, vet, vocht en stof verslechteren een goede hechting van siliconenkit op het af te dichten oppervlak. Maak de ondergrond stofvrij met een handstoffer. Vet en overig vuil zijn te verwijderen met een cleaner die speciaal zijn ontwikkelt voor het kitten. Deze schoonmaakmiddelen zorgen ervoor dat het oppervlak schoon wordt, maar geen negatief effect hebben op de ondergrond in combinatie met de kit.   

De mate van hechting kan per kit en bouwmateriaal waar op gekit wordt verschillen. Bij een mindere hechting kan een primer noodzakelijk zijn. Lees dus altijd de gebruiksaanwijzing van de koker kit. Bij constante belasting van water zoals in een douchecabine adviseren wij om wel een primer te gebruiken. De primer draagt bij aan een duurzame hechting van de kit. Alle professionele kitmerken hebben primers en cleaners ontwikkelt.  

Stap 2: Aanbrengen van Kit

Allereerst draait u de tuit van de koker en snijdt u de koker open. Om de juiste hoeveelheid van de kit aan te brengen is het belangrijk om de meegeleverde tuit op maat af te snijden. Snij de kittuit op dezelfde maat af als de voegbreedte. Hierdoor is de kit even breed als de voeg op het moment dat het de koker verlaat. Zo is het zeker dat er niet te veel, maar ook niet te weinig kit uit de tuit komt. Dit maakt de afwerking ook eenvoudiger. Er zijn speciale kitkokersnijders waarmee de tuit simpel op maat te knippen is. Heeft u deze niet? Gebruik dan een Stanleymes.

Bij het aanbrengen van de kit is het van belang dat u de koker rechtop houdt. De kit moet namelijk in de voeg en niet op de voeg.

Benodigdheden voor het aanbrengen van Siliconenkit:

  • Kitkokersnijder of Afbreekmes
  • Kitpistool

3. Afwerking van Siliconenkit

Na het aanbrengen van de kit komt nu het laatste onderdeel wat van groot belang is bij een mooie kitvoeg. Bij de afwerking wilt u een goede, gladde voeg zonder kitresten op plekken waar geen kit hoort. Een mooie kitvoeg start bij afwerkgereedschap en een afwerkzeep.

Afwerkzeep

Een goede afwerkzeep is speciaal ontwikkelde zeep om zowel de kit als de ondergrond niet aan te tasten. We horen en zien veel mensen kiezen voor een gewone zeep die u al thuis in de garage of keukenkast staat. Het is heel goed mogelijk dat deze zeep inderdaad geschikt is om als afwerkzeep te gebruiken. Het grote probleem is dat deze nooit getest is op kit. Wat doet deze zeep ten opzichte van de hechting, kleur en op den duur schimmels? De verstandigste keuze is te kiezen voor een afwerkzeep.   

Afwerkgereedschap

Om Siliconenkit juist af te werken wordt geadviseerd om een kitafstrijker te gebruiken. Kitafstrijkers zijn er in allerlei varianten te bestellen. Kies een kitafstijker op basis van voegbreedte. Er zijn diverse maten kitstrijkers verkrijgbaar. Ook multi-tools en kit afstrijk sets waarbij meerdere afmetingen af te strijken zijn. Net als bij de cleaner, primer en afwerkzeep zijn er bij het afwerken van de kit meerdere huis-tuin-keuken oplossingen. Zo zijn er mensen die kiezen voor een afgeschuind stuk PVC, de achterkant van een koker of gewoon met de vinger. Door het op deze manier te doen ontstaat er een holle voeg die aan de buitenkanten vaak vliesjes krijgt. Deze vliesjes laten los, waarna de hele kitvoeg los kan laten.

Afsteken van kit

Spuit de kit, de kitafstrijker en  je handen goed nat met afwerkzeep. Steek de kit in een vloeiende beweging af. Doe dit rustig en ga niet te snel.

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 Kit247nl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.