Poedercoaten zelf doen?

Poedercoaten zelf doen?

Poedercoaten is een specialistisch klusje, maar dat betekent niet dat u dit niet zelf kan doen. U zou thuis uw eigen autovelgen kunnen coaten, dit is vrij eenvoudig te doen. We raden wel aan op eerst een paar keer te oefenen, voordat u begint met het echte werk. U zal namelijk wel op een paar belangrijke dingetjes moeten letten. In dit artikel zullen wij u vertellen hoe poedercoating werkt en hoe u thuis een eenvoudige variant zelf kan uitproberen.



Waarom poedercoating belangrijk is

Poedercoating, ook wel poederlakken genoemd, is het proces waarbij metalen producten worden bewerkt met een beschermlaag. De beschermlaag zorgt voor het voorkomen van snelle roest en versteviging van het metaal. Poeder coat wordt heel breed ingezet. Als u om u heen kijkt zal het opvallen dat een groot deel van uw huishoudelijke of kantoorartikelen zijn voorzien van een poedercoat laag. Het voordeel van poedercoaten is dat het op een groot oppervlakte kan worden gedaan. Grote schepen en jachten zijn gepoedercoat om het metaal te beschermen tegen strenge weersomstandigheden.

Hoe poederlakken werkt?

Poederlakken is een elektrisch geladen reactie waarbij de poederdeeltje met een spuitpistool worden aangebracht op de oppervlakte. De poederdeeltjes worden door een magnetische aantrekking naar het metaal getrokken en blijven hierdoor plakken aan het metaal. Na het aanbrengen met de spuitpistool gaat het metaal naar een hete oven. In de oven zullen de deeltjes smelten en mengen met het metaal. Tijdens het afkoelen wordt de beschermlaag hard en vast. Deze laag is verantwoordelijk voor de bescherming en vergroten van de levensduur van metaal.

Hoe u zelf kunt poederlakken

Poederlak kan alleen op metaal worden aangebracht. Daarnaast heeft u wel wat kennis nodig over de stoffen. Er zijn twee manieren voor het aanbrengen van poeder lak. U kunt een spuitpistool gebruiken, dit is een elektrostatisch geweer. Ook kunt ook poedercoating bij een garage laten doen. Dit is vaak wat prijziger maar heeft een betere kwaliteit en heeft vaak een betere techniek. U kunt een DIY pakket bestellen voor het poederlakken. Deze kunt u bestellen op het internet. De prijzen liggen hierbij tussen de 50 en 300 euro. Er zijn ook ‘doe het zelf pakketten’ voor processen die lijken op poedercoating. Kijk dus goed of er sprake is van een elektrostatisch effect.

Wil u poedercoating toch uitbesteden? Dan kunt u een afspraak maken met ons. Tijdens de afspraak zullen wij u meer vertellen over de mogelijkheden.


© 2015 GerardKempers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.