Hoe maak je je eigen boomstam tafel?

Hoe maak je je eigen boomstam tafel?

De populariteit van de boomstam tafels zijn de afgelopen jaren heel snel toegenomen. Buiten dat ze er heel mooi uitzien zijn ze robuust en groot. Ze passen door het zelf maken daarom altijd in ieder interieur. Voor een industriële woning ga je voor een boomstam tafel die wat ruwer is en een gladde boomstamtafel past weer mooi in een moderne inrichting. Maar hoe moeilijk is het om zelf een boomstam tafel te maken?



Onderzoek

Het is in eerste instantie altijd heel belangrijk om op onderzoek uit te gaan wat je wilt. Er zijn namelijk veel verschillende materialen waarmee jij je boomstam tafel kan maken. Ook moet je van te voren gaan denken naar de functie van je tafel. Komt de tafel binnen of buiten, hoe groot wordt de tafel, hoe dik wordt het blad en welke poten krijgt de tafel.

Tafelblad

Een tafelblad kan behoorlijk prijzig zijn. Het zelf maken gaat bijna niet omdat je in eerste instantie al een kapvergunning nodig hebt. Je kunt geen tafelblad maken van een dunne boom en moet dus een grote boom kappen. Vervolgens wordt het blad geoogd wat bij sommige bomen 10 jaar kan duren. Het is daarom verstandig om je tafelblad te bestellen. Een tafelblad voor buiten is vaak van douglas of vurenhout. Een tafelblad voor binnen is meestal van eiken-, kastanje- of padoukhout. Vaak als je een tafelblad koopt is deze nog niet gebruiksklaar en moet deze nog geschuurd worden.

Afronding

Je kunt ervoor kiezen om het onderstel zelf te maken. dit is echter ingewikkeld. Je moet er voor zorgen dat alles stevig en waterpas is. Wanneer alles goed gemaakt is dan kun je de tafel gaan plaatsen. Als alles goed is gegaan dan heb je een mooie boomstamtafel. Een boomstamtafel is erg zwaar. Je zal waarschijnlijk 4 mensen nodig hebben om de tafel op zijn plek te zetten. Maar wanneer alles goed is gegaan dan heb je wel een stevige en robuuste tafel die jaren meegaat. Wanneer je ook een boomstam tafel wilt maar niet zo handig bent dan kun je ook altijd een boomstam tafel kopen.


© 2015 webwings, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.