Vlonder bouwen? Eerst naar Wovar!

Vlonder bouwen? Eerst naar Wovar!

Het is niet niks om een vlonder te bouwen. Bereid je daarom goed voor op deze klus en haal de juiste materialen, gereedschappen en natuurlijk accessoires in huis. Oh, en lees onze instructies, uiteraard.Een vlonder is een prachtig en handig oppervlak waarmee je van je tuin of terras werkelijk iets moois maakt. Wanneer graszoden en tegels je goedkeuring niet kunnen wegdragen, kies je voor deze platte houten constructie. Maak je geen zorgen om wisselende weersomstandigheden; daar kan een vlonder wel tegen! Ga als volgt te werk;

Meten

Bereken hoe lang en breed je vlonder moet worden bestel de bijbehorende planken op maat. Bekijk het liefst in de bouwmarkt de kleur van het hout in plaats van in een papieren of online catalogus; kleuren kunnen hier namelijk flink van de werkelijkheid afwijken.

Ruimte

Haal tussen de zes en acht millimeter af van de exacte maten an planken én onderbalken. Deze tussenruimte is nodig om het hout te laten krimpen of uitzetten, afhankelijk van de temperatuur.

Ondergrond

Je doet er verstandig aan om een drainage in de ondergrond aan te leggen en/of je vlonder op een iets aflopend oppervlak te plaatsen. In beide gevallen voorkom je dat de grond te drassig wordt en heel de constructie wegzakt.

Onderbalken

Hoeveel onderbalken heb je precies nodig? Dat hangt helemaal af van de houtsoort die je gebruikt. Laat je hierover goed informeren voor je hierin een keuze maakt door een deskundige. Het is hoe dan ook van groot belang dat de balken stevig liggen en onmogelijk kunnen bewegen. Ook dien je ze allemaal op gelijke hoogte te plaatsen.

Eerste plank

Zolang de eerste plank haaks en recht ligt, moet het met de rest van de opbouw ook goed komen. Zo niet, dan ligt straks je hele vlonder scheef. Gebruik voor de onderbalken speciale vlonderschroeven van Wovar.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 AnnaGroeneveld, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.