Denk altijd aan deze tip voordat je gaat verbouwen!

Denk altijd aan deze tip voordat je gaat verbouwen!

Ben je van plan om te verbouwen? Als je antwoord hier ‘ja’ op is: dan is dit artikel voor jou. Er is namelijk een hoop waar je rekening mee moet houden als je gaat verbouwen. Denk hierbij aan gegevens van de gemeente opvragen. Aan het einde van dit artikel weet jij hoe je met weinig moeite een grote fout kunt voorkomen tijdens een verbouwing.Gegevens van de gemeente:

Voordat je mag beginnen met bouwen is moet je vaak een vergunning aanvragen. Deze vergunning kan alleen worden verschaft door de gemeente. En als je huis in bezit is van een andere partij dan moet je hier ook goedkeuring van krijgen voordat je mag beginnen.

Het aanvragen van gemeentelijke documenten is vaak priegelwerk waarbij veel bureaucratische processen te pas komen; dit is voor niemand een ideale situatie. Omdat hier weinig aan te doen is en de meeste informatie op de gemeentelijke website staat, gaan wij dit niet bespreken in dit artikel. We raden je aan om de website van de desbetreffende gemeente door te kijken voor informatie.

Alternatieve optie

Wat we wel gaan bespreken zijn zaken die voor iedereen nuttig zijn. En bij alle gemeenten hetzelfde is. Een van de stappen waar je altijd rekening mee moet houden met verbouwen zijn de perceelgrenzen.

Elk huis staat op een stuk grond. Dit stuk grond wordt een perceel genoemd. Het perceel is vaak groter dan de oppervlak van je huis. Denk bijvoorbeeld aan een voor- en achtertuin: die vallen niet binnen het oppervlak van het huis, maar wel binnen het oppervlak van het perceel, en is daarmee jouw grond.

Als je gaat verbouwen dan mag deze niet over de erfgrens overtreden. De erfgrens zijn de grenzen (randen) die aangeven waar het perceel eindigt. Een erf kan dus meerdere percelen bevatten. Als je meerdere percelen naast elkaar hebt dan is de erfgrens de buitenste grens van de percelen.

Hoe kom je erachter waar je erfgrens ligt?

Vroeger moest je veel moeite doen om de erfgrens vast te stellen. De erfgrenzen van elk perceel in Nederland zijn namelijk vastgelegd in het kadaster.

Het kadaster is een organisatie dat een grootboek bijhoud van alle stukken grond uit Nederland en bepaald waar de grenzen zijn.

De afmetingen van een perceel zijn vaak in het verleden gemaakt en die staan dus al vast. En daarmee kun je die niet meer veranderen. Maar zoals al eerder is vermeldt hoeft het allemaal niet meer zo moeizaam te gaan. Het opzoeken van de kadastrale kaart kan via deze link.

Als je dit niet controleert van te voren en de buren of de gemeente komt erachter de een erfgrens is overtreden dan is er een grote kans dat je opnieuw moet verbouwen; alleen dit keer om de verbouwing kleiner te maken zodat het binnen je eigen perceeloppervlak valt.

Hopelijk heb je wat gehad aan deze tip, want het laatste wat je wil is na een verbouwing er achter komen dat je het terug moet draaien. Dit geldt voor elke gemeente in Nederland en dus is toepasbaar bij elke verbouwing.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 Blogartikel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.