Het ontstaan van de Escape Room

Het ontstaan van de Escape Room

De Escape Room is de laatste decennia ontzettend populair geworden. Waar mensen begin 2010 nog amper van dit spel af wisten, weet iedereen nu wat het is en is het niet meer weg te denken uit de entertainmentindustrie. De Escape Room is een leuk spel om bijvoorbeeld met je familie, bedrijf, groep vrienden of je voetbalteam te doen. Maar waar komt het spel precies vandaag en waarom is het zo populair.Een computerspel

Aan het begin van deze eeuw verschenen er meerdere computerspelletjes op de markt waarin je uit een bepaalde kamer of gebouw moest ontsnappen, de spelers moesten dit doen door raadsels op te lossen met de hulp van bepaalde voorwerpen of aanwijzingen die in de ruimte te vinden waren. Het meest bekende spel, is Crimson Room die in 2004 op de markt werd gebracht door de Japanse ontwikkelaar Toshimitsu Takagi. 

Van computerspel tot echt spel

Omdat deze spellen over de hele wereld steeds populairder werden, besloot het Japanse bedrijf SCRAP Entertainment Inc. om het concept van deze spellen in het echt te introduceren, in 2007 was de eerste fysieke escape room onder de naam Real Escape Game een feit. Dit bleek al snel een schot in de roos te zijn en het concept van de Escape Room verspreidde zich al snel door heel Azië. Het duurde nog een paar jaar voordat de Escape Room ook de weg naar Europa had gevonden, dat gebeurde in 2011. In boedapest werd toen de eerste Escape Room geopend, in tegenstelling tot Japan lag hier de nadruk op het vinden van verborgen sleutels in plaats van het oplossen van raadsels en puzzels. Vanuit Boedapest verspreidde de Escape Room in rap tempo door de rest van Europa.

De Escape Room in Nederland

Sinds de opening van de Escape Room in Boedapest, duurde het nog twee jaar voordat de eerste werd geopend in Nederland. In 2013 werd in Bunschoten de eerste Nederlandse Escape Room geopend, hierna volgden er echter al snel meer waaronder de Escape Room in Breda van Lot66. Wereldwijd zijn er ondertussen al meer dan 14 duizend Escape Rooms, ook worden er tegenwoordig allerlei verschillende thema's en varianten op deze Escape Rooms toegepast. Zo is bijvoorbeeld de oude koepelgevangenis in Breda omgetoverd tot een Escape Room met theaterproductie, met een grote cast van 80 acteurs moet je werkelijk uit de gevangenis proberen te ontsnappen.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 BrianA, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.