Geschiedenis uit de grond

Geschiedenis uit de grond

Bodemvondsten

Veel mensen weten niet dat zoeken met een metaaldetector een fantastische hobby is. Hopelijk kan dit artikel het enthousiasme aanwakkeren. Terwijl je lekker buiten bent met de gezonde spanning wat gaat het dit keer worden, vind je ongetwijfeld wel iets. Het kan iets nieuws zijn wat iemand verloren is, het kan iets uit de oudheid zijn. Het is altijd een verassing, en altijd afwachten.Archeologen

Veel historische objecten zijn door liefhebbers gevonden. Niet uitzonderlijk gaat eerst iemand met een leuke hobby naar metalen zoeken, en zitten later archeologen daar de grond af te graven. Jijzelf heb de eeuwige roem als je in de lokale krant staat met die Romeinse munt, en eigenlijk krijgen de archeologen de saaie baan. Het is immers al gevonden, veel van de spanning is eraf, het is wachten op de overige bodemvondsten. En ondertussen dat zij het grondwerk doen, loop jij weeral een eind verderop door een weiland te zoeken naar metalen.

Geschiedenis uit de grond

Het is waar, magneetvissen is net zo'n spannende en ook goedkope liefhebberij. Maar magneetvissen is een stuk gevaarlijker. Niet voor niets hebben instanties liever niet dat jij je vrije tijd doorkomt met een magneet aan een touw aan de waterkant. Daarbij; de kans dat je met magneetvissen echt antiek zal vinden is nihil. Meestal is het afval, jonger dan honderd jaar, dus hooguit uit grootmoeders tijd. Met elektronisch metalen detecteren aan land is er wel degelijk kans dat je iets waardevols en unieks uit de oudheid zal vinden. Daarbij zijn niet alle metalen magnetisch, maar een metaaldetector geeft wel degelijk alarm als je op iets van koper, nikkel of zelfs goud of zilver stuit. De kans dat je geschiedenis uit de grond daadwerkelijk aantreft, is met een detector stukken groter als met magneetvissen.

Handig apparaat

Onlangs was er iets op tv; zodra iemand tijdens het tuinieren zijn of haar trouwring kwijtraakte kon je iemand bellen die tegen een kleine vergoeding de trouwring terugvond. Bij zoiets is te zien hoe handig een metaaldetector is. Omdat diegene die het kwijt was wist waar hij of zij aan het onkruid wieden was geweest; had de held met zijn detector de ring zo teruggevonden. Maar toch ging dat ook met die spanning, want eerst stuitte hij op een moertje, en later dan op de trouwring. Eigenlijk is naar metalen in de grond zoeken meer dan een hobby; het is gewoon een sport met een grote kans op een prachtige trofee en alle roem.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 dino4949, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.