Wereldkampioenschap Schaken - Wie wordt de nieuwe kampioen?

Wereldkampioenschap Schaken - Wie wordt de nieuwe kampioen?

Het wereldkampioenschap (WK) schaken is de belangrijkste wedstrijd in de schaaksport, de beste titel die men dan ook in de schaaksport kan behalen is 'Wereldkampioen schaken'. Het wereldkampioenschap dat hierboven wordt beschreven is het algemene kampioenschap, er zijn ook andere, specifiekere kampioenschappen:

  • Wereldkampioenschap schaken voor senioren
  • Wereldkampioenschap schaken voor junioren
  • Wereldkampioenschap schaken voor landelijke teams


Puntentelling

Bij het wereldkampioenschap worden de volgende puntentellingen aan gehouden:

  • Gewonnen spel = 1 punt
  • Gelijkspel = 1/2 punt
  • Verloren spel = 0 punten

Geschiedenis en regels

In 1886 werd het eerste wereldkampioenschap schaken gespeeld. Wilhelm Steinitz won dit kampioenschap, en is dus de eerste wereldkampioen. De regel was dat de wereldkampioen kon worden uitgedaagd door een schaker. In een match zou de wereldkampioen dan zijn wereldtitel moeten verdedigen. Wilhelm Steinitz deed dit voor het eerste in 1889, uitgedaagd door Michail Tsjigorin, hij won deze match. Hierna won Wilhelm Steinitz enkele wedstrijden, maar in 1894 verloor hij zijn titel. Emanuel Lasker versloeg hem met een eindscore van 12-7. In 1896 daagde Wilhelm Steinitz Emanuel Lasker uit voor een gevecht, Wilhelm Steinitz verloor met 12 1/2- 10 1/2
Lasker wist zijn titel in totaal 27 jaar te behouden, waarmee hij degene is die het langste de titel 'Wereldkampioen schaken' heeft gedragen. Tegenwoordig is online schaken een gewoonte die naast het traditionele schaken erbij is gekomen.

Titeldragers

Naam Periode
Wilhelm Steinitz 1886 - 1894
Emanuel Lasker 1894 - 1921
José Raúl Capablanca 1921 - 1927
Aleksandr Aljechin 1927 - 1935
Max Euwe 1935 - 1937
Aleksandr Aljechin 1937 - 1946

FIDE

Nadat Aleksandr Aljechin overleed in 1946, organiseerde FIDE de wedstrijden voor het nieuwe kampioenschap. Er was immers niemand meer om uit te dagen. In 1948 werd er een kampioenschap georganiseerd. Daarna werd elke 3 jaar een wedstrijd gehouden tussen een geselecteerde uitdager en de zittende kampioen. Het eerste tournooi werd gehouden in zowel Moskou als in Den Haag.
De eerste winnaar was Michail Botvinnik, die in 1948 won, opvallend is dan ook dat hij 3x opnieuw wereldkampioen is geworden.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Info, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.